62η Σύνοδος της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά 2019: Συστάσεις του Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών της ΕΕ για τα Ναρκωτικά σχετικά με το σχέδιο Διακήρυξης της Υπουργικής Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου

Από τις 14-22 Μαρτίου διοργανώνεται στη Βιέννη η ετήσια σύνοδος της Επιτροπής Ναρκωτικών με κύριο θέμα την αξιολόγηση του 10ετούς προγράμματος του ΟΗΕ (2009-2019) για την πολιτική των ναρκωτικών και τη συζήτηση για το αν θα πρέπει ή όχι να υιοθετηθεί μια νέα διακήρυξη για την επόμενη δεκαετία. Αυτή η σύνοδος θα αποφασίσει, επιπλέον, εάν θα εγκρίνει ή όχι τις αλλαγές που προτείνει o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το νομικό καθεστώς της κάνναβης.

Το Φόρουμ της Kοινωνίας των Πολιτών για τα Nαρκωτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (CSFD), στο οποίο συμμετέχει η οργάνωση Διογένης ως μέλος, υπέβαλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  και τα κράτη-μέλη της Ένωσης υπόμνημα με σημαντικές συστάσεις, προκειμένου να προωθηθούν κατά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Βιέννη  για την νέα πολιτική διακήρυξη η οποία θα διέπει την πολιτική για το ναρκωτικά κατά την επόμενη δεκαετία.

Το φόρουμ αποτελείται από 45 οργανώσεις της Κοινωνίας των πολιτών από όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Οι οργανώσεις καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη «να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τις θεμελιώδεις αρχές για τη χάραξη πολιτικής για τα ναρκωτικά στη βάση τεκμηριωμένων στοιχείων, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προτεραιότητα στη δημόσια υγεία, την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών». Οι οργανώσεις αμφιβάλλουν αν πρέπει να υιοθετηθεί τις προσεχείς μέρες νέα διακήρυξη για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ναρκωτικών. Η αμφισβήτηση έγκειται στο γεγονός ότι το 2016, μόλις πριν τρία χρόνια, η Ειδική Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υιοθέτησε σχετική διακήρυξη, η οποία περιέχει σημαντικά καινοτόμα σημεία για ένα νέο προσανατολισμό του συστήματος ελέγχου των ναρκωτικών. Οι οργανώσεις είναι επιφυλακτικές για μια νέα διακήρυξη που θα έχει σαν αποτέλεσμα την ανατροπή σημαντικών θετικά σημείων της Ειδικής Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του 2016.

Διαβάστε το κείμενο των συστάσεων:

στα ελληνικά εδώ

στα αγγλικά εδώ

Δελτίο Τύπου: Η «Διεθνής Κοινοπραξία για την Πολιτική των Ναρκωτικών» (IDPC) αξιολογεί το 10ετές πρόγραμμα του ΟΗΕ

Η Διεθνής Κοινοπραξία για την Πολιτική των Ναρκωτικών (IDPC) παρουσίασε σήμερα στη Βιέννη τo πόρισμα «Αποτίμηση μιας δεκαετίας: Σκιώδης αξιολόγηση από την κοινωνία των πολιτών». Το πόρισμα αποτελεί απάντηση της Διεθνούς Κοινοπραξίας, ενός δικτύου συνεργασίας 174 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ανά τον κόσμο, στην αποτυχία των κυβερνήσεων και του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) να αξιολογήσουν ουσιαστικά το δεκαετές πρόγραμμα που υιοθέτησαν το 2009. Τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, δήλωσαν το 2009 ότι «θα εξαλείψουν ή θα μειώσουν σημαντικά και με μετρήσιμα δεδομένα την παράνομη προσφορά και ζήτηση ναρκωτικών, την εκτροπή και την εμπορία πρόδρομων ουσιών και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες». Το πόρισμα διαπιστώνει ότι τα κράτη μέλη του ΟΗΕ εξακολουθούν να εφαρμόζουν μια πολιτική που προκαλεί καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη, χωρίς να μειώνει την παγκόσμια προσφορά και χρήση παράνομων ναρκωτικών.
Σύμφωνα με τα δεδομένα των ετήσιων εκθέσεων του ίδιου του Γραφείου του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά, την τελευταία δεκαετία, σημειώθηκε αύξηση κατά 145% των θανάτων που συνδέονται με τα ναρκωτικά, σημειώνοντας ότι το 2015 οι θάνατοι από ναρκωτικά ανέρχονταν ήδη στις 450.000
• Τουλάχιστον 3.940 άνθρωποι εκτελέστηκαν για αδικήματα κατά των ναρκωτικών κατά την τελευταία δεκαετία, ενώ 33 χώρες διατηρούν τη θανατική ποινή για αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, κατά παράβαση των διεθνών προτύπων.
• Περίπου 27.000 εξωδικαστικές εκτελέσεις έλαβαν χώρα στις Φιλιππίνες στο πλαίσιο της κατασταλτικής της πολιτικής για τα ναρκωτικά.
• Περισσότεροι από 71.000 θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών το έτος 2017 είναι ο απολογισμός της ισχύουσας πολιτικής μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
• Η Παγκόσμια επιδημία πόνου που προκύπτει από περιορισμούς στην πρόσβαση σε ελεγχόμενα φάρμακα, παραμένει. Το σύστημα ελέγχου των ναρκωτικών έχει αφήσει το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού χωρίς κατάλληλη πρόσβαση στην ανακούφιση από τον πόνο.
• Μαζική φυλάκιση που τροφοδοτείται από την ποινικοποίηση ατόμων που χρησιμοποιούν ναρκωτικά – με 1 στους 5 κρατουμένους να είναι στη φυλακή για αδικήματα ναρκωτικών-, κυρίως για κατοχή για προσωπική χρήση».  Read more

Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη Θανατική Ποινή: Οι άνθρωποι που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, μετράνε!

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα ενάντια στην Θανατική Ποινή (10 Οκτωβρίου), η οργάνωση «Διογένης Διάλογος Πολιτικής για τα Ναρκωτικά», συνεχίζει την εκστρατεία ευαισθητοποίησης με σύνθημα “Persons Who Use Drugs Count” («Οι Άνθρωποι που κάνουν χρήση Ψυχοδραστικών Ουσιών Μετράνε»). Η συγκεκριμένη ημέρα θεσμοθετήθηκε το 2003 από την Παγκόσμια Συμμαχία Ενάντια στην Θανατική Ποινή (World Coalition Against the Death Penalty), μια κοινή προσπάθεια περισσότερων από 150 οργανώσεων, συνδικάτων και θεσμών. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η οικουμενική κατάργηση της θανατικής ποινής, ως μέσο τιμωρίας.

Ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση η θανατική ποινή δεν αποτελεί πλέον μέθοδο τιμωρίας για το ποινικό σύστημα για κανένα αδίκημα, υπάρχουν αρκετές χώρες στον κόσμο που διατηρούν αυτή την πρακτική ακόμα και για αδικήματα που σχετίζονται με τις παράνομες ψυχοδραστικές ουσίες. Σύμφωνα με την πρόσφατη παγκόσμια έκθεση (2017) της οργάνωσης Harm Reduction International υπάρχουν τουλάχιστον 33 χώρες και πολιτείες που έχει ισχύ η θανατική ποινή για αδικήματα που σχετίζονται με τις ψυχοδραστικές ουσίες.

Η εκστρατεία “Persons Who Use Drugs Count” υποστηρίζει την άμεση κατάργηση της θανατικής ποινής και ενώνοντας την φωνή μας με άλλες οργανώσεις, ζητάμε πολιτικές που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια, την προστασία, τη δημόσια υγεία, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών αρχών της ελευθερίας όλων των ατόμων χωρίς καμία μορφή διάκρισης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Ανοικτή επιστολή 188 οργανώσεων σε WHO/UNODC για τα «Διεθνή πρότυπα για τη θεραπεία για τη διαταραχή χρήσης ουσιών»

Στην Βιέννη, 12 – 16 Μαρτίου, πραγματοποιείται η 61η Συνεδρίαση της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά, στην οποία ο «Διογένης» συμμετέχει με την ιδιότητα του συμβουλευτικού ρόλου του ως ΜΚΟ, στο συμβούλιο ECOSOC του ΟΗΕ. Σήμερα, 15 Μαρτίου, στα πλαίσια της Συνεδρίασης, πραγματοποιείται μια συζήτηση με θέμα τα αποτελέσματα της κοινής εργασίας του Π.Ο.Υ και του UNODC για τα «Διεθνή πρότυπα για τη θεραπεία για τη διαταραχή χρήσης ουσιών».

Ο «Διογένης» πριν λίγες ημέρες, μαζί με άλλες 187 οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών, θεραπείας, μείωσης βλάβης και πολιτικών, συνυπογράφουν ανοικτή επιστολή προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), καλώντας σε αναθεώρηση του τελικού κειμένου, πριν αυτό δοθεί στην δημοσιότητα ή/και προωθηθεί διεθνώς, επισημαίνοντας τα παρακάτω:

  • Το κείμενο περιέχει πολλούς ισχυρισμούς που δεν υποστηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και ερευνητική βιβλιογραφία
  • Ο όρος «μείωση της βλάβης» λείπει εντελώς από το κείμενο.
  • Το κείμενο περιέχει ωμές γενικεύσεις και πολλές δηλώσεις στιγματισμού και παθολογίας.
  • Συγκεκριμένα, το έγγραφο περιέχει πολλούς υπαινιγμούς ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ναρκωτικά και είναι εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά είναι επικίνδυνοι, δεν μπορούν να καθορίζουν την ζωή τους και να έχουν αυτοδιάθεση, είναι άρρωστοι, είναι αναξιόπιστοι, είναι κακά μέλη της οικογένειας, είναι κακοί υπάλληλοι. Περιττό να πούμε ότι τέτοιες ωμές γενικεύσεις είναι βαθιά στιγματιστικές και προσβλητικές, για να μην πούμε αβάσιμες.
  • Το έγγραφο αποτυγχάνει να προσδιορίσει την ποινικοποίηση και την απαγόρευση ως υπεύθυνη για την πρόκληση πολλών βλαβών που σχετίζονται με τα ναρκωτικά και της βλάβης που συνδέεται με την εξάρτηση από τα ναρκωτικά. Αντιθέτως, δηλώνει μυωπικά ότι, επειδή τα ναρκωτικά είναι επιβλαβή, τιμωρούνται, χωρίς να σημειώνουν ότι οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ποινικοποιημένα, ότι είναι τόσο επιβλαβή.
  • Η επιλεκτική προαγωγή της ναλτρεξόνης στο κείμενο, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, δεδομένης της έλλειψης επαρκών αποδείξεων: η ναλτρεξόνη προωθείται στο έγγραφο ως ισοδύναμη με παρεμβάσεις οι οποίες (σε αντίθεση με τη ναλτρεξόνη) είναι εμπειρικά αιτιολογημένες και πολύ ευεργετικές. Αυτό αναμφισβήτητα χρησιμοποιείται για την μείωση της αξίας παρεμβάσεων με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, όπως η μεθαδόνη, η βουπρενορφίνη και η συνταγογραφούμενη διαμορφίνης/μορφίνης, λόγω της σαφούς υποστήριξης του εγγράφου στην αποκατάσταση με βάση την αποχή.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την κοινή επιστολή (Αγγλικά) εδώ.

Το πρόγραμμα LADDER ολοκληρώθηκε, και ο «Διογένης» ήταν εκεί!

Η τελική διάσκεψη του προγράμματος LADDER πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο στις 21-22 Νοεμβρίου 2017 και αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για τη δημιουργία νέων δεσμών και την ενίσχυση των υφιστάμενων εταιρικών σχέσεων για την περαιτέρω αξιοποίηση των SDG από την Κοινωνία των Πολιτών τα επόμενα χρόνια.

Το συνέδριο σηματοδότησε τρία χρόνια κοινής εργασίας σε ένα εξαιρετικά φιλόδοξο έργο, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπό την ηγεσία της οργάνωσης ALDA, συγκεντρώνοντας 27 εταίρους και 19 συνεργάτες από 19 χώρες της ΕΕ και 17 χώρες εκτός ΕΕ. Η ομόφωνη δέσμευση για συνέχιση του μεγάλου έργου που έχει γίνει μέχρι σήμερα στον τομέα της ανάπτυξης είναι μεγάλη ικανοποίηση για όλους μας, καθώς και σημάδι της βιωσιμότητας του ίδιου του προγράμματος LADDER. Read more