ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ: Η ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΗ ΣΙΩΠΗ

Οι οργανώσεις-μέλη της ελληνικής Πλατφόρμας Οργανώσεων για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες– στην οποία συμμετέχει και ο ΔΙΟΓΕΝΗΣ – σας προσκαλούμε στην εκδήλωση που οργανώνουμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης Για τα Ναρκωτικά και την διεθνή εκστρατεία “Support.Don’t Punish.” («Υποστήριξη. Όχι Τιμωρία»).

H «Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους» θεσπίστηκε το 1987, αλλά τα τελευταία χρόνια πολλές οργανώσεις αντικαθιστούν το «κατά» με «δράση για» και οργανώνουν εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη Μείωση της Βλάβης, το στιγματισμό και την περιθωριοποίηση ευάλωτων ομάδων. Έχει πλέον αποδειχθεί ότι η προβληματική χρήση ψυχοδραστικών ουσιών είναι ζήτημα δημόσιας υγείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν αντιμετωπίζεται με ποινική καταστολή. Όπου οι κυβερνήσεις επιμένουν σε τιμωρητικές πρακτικές, οι συνέπειες είναι ολέθριες για τα άτομα που κάνουν προβληματική χρήση, τις οικογένειές τους και την κοινωνία, με αύξηση των θανάτων και της παραβατικότητας, του εγκλήματος του λαθρεμπορίου και της κοινωνικής αδικίας. Στην εκστρατεία Support.Dont Punish.” συμμετέχουν δίκτυα χρηστών και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας και των ψυχοδραστικών ουσιών. Κάθε χρόνο υπενθυμίζουμε πως οι πρακτικές της Μείωσης Της Βλάβης μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην εξάλειψη των τραγικών συνεπειών της προκατάληψης και της παρανομίας.

Οι οργανώσεις που συνεργαζόμαστε στην «Πλατφόρμα για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες» δραστηριοποιούμαστε σε όλους τους τομείς που αφορούν τα προβλήματα των ανθρώπων που κάνουν προβληματική χρήση ουσιών. Διεκδικούμε αλλαγές στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και μια εθνική στρατηγική με προσανατολισμό πραγματιστικής προσέγγισης που συνάδει με τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Φέτος αφιερώνουμε την εκδήλωσή μας στις Γυναίκες που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, την αφανή ομάδα που στον τόπο μας δεν έχει ούτε φωνή, ούτε πρόσωπο, αλλά υφίσταται στιγματισμό και περιθωριοποίηση και δοκιμάζεται σκληρά από σοβαρότατα προβλήματα πρόσθετα στα συνηθισμένα της χρήσης.

Σας προσκαλούμε να συζητήσουμε γι’ αυτά, να τα ονομάσουμε και να ανοίξουμε μαζί το δρόμο για να βρεθούν ρεαλιστικές λύσεις, ακούγοντας τις ιστορίες των ίδιων των γυναικών αλλά και τις εμπειρίες επαγγελματιών του χώρου. Επιπρόσθετα, στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί «Οδηγός Δικαιωμάτων» για το συγκεκριμένο πληθυσμό-στόχο.

H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί 27 Ιουνίου στις 18:00 στο Beatniks Road Bar (Κωλέττη 14, Αθήνα 106 81).

εικόνα.png

Επικοινωνία: Πλατφόρμα Οργανώσεων για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες ngoppsgr@gmail.com

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διεθνή εκστρατεία “Support.Don’t Punish”: http://supportdontpunish.org/

62η Σύνοδος της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά 2019: Συστάσεις του Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών της ΕΕ για τα Ναρκωτικά σχετικά με το σχέδιο Διακήρυξης της Υπουργικής Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου

Από τις 14-22 Μαρτίου διοργανώνεται στη Βιέννη η ετήσια σύνοδος της Επιτροπής Ναρκωτικών με κύριο θέμα την αξιολόγηση του 10ετούς προγράμματος του ΟΗΕ (2009-2019) για την πολιτική των ναρκωτικών και τη συζήτηση για το αν θα πρέπει ή όχι να υιοθετηθεί μια νέα διακήρυξη για την επόμενη δεκαετία. Αυτή η σύνοδος θα αποφασίσει, επιπλέον, εάν θα εγκρίνει ή όχι τις αλλαγές που προτείνει o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το νομικό καθεστώς της κάνναβης.

Το Φόρουμ της Kοινωνίας των Πολιτών για τα Nαρκωτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (CSFD), στο οποίο συμμετέχει η οργάνωση Διογένης ως μέλος, υπέβαλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  και τα κράτη-μέλη της Ένωσης υπόμνημα με σημαντικές συστάσεις, προκειμένου να προωθηθούν κατά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Βιέννη  για την νέα πολιτική διακήρυξη η οποία θα διέπει την πολιτική για το ναρκωτικά κατά την επόμενη δεκαετία.

Το φόρουμ αποτελείται από 45 οργανώσεις της Κοινωνίας των πολιτών από όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Οι οργανώσεις καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη «να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τις θεμελιώδεις αρχές για τη χάραξη πολιτικής για τα ναρκωτικά στη βάση τεκμηριωμένων στοιχείων, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προτεραιότητα στη δημόσια υγεία, την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών». Οι οργανώσεις αμφιβάλλουν αν πρέπει να υιοθετηθεί τις προσεχείς μέρες νέα διακήρυξη για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ναρκωτικών. Η αμφισβήτηση έγκειται στο γεγονός ότι το 2016, μόλις πριν τρία χρόνια, η Ειδική Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υιοθέτησε σχετική διακήρυξη, η οποία περιέχει σημαντικά καινοτόμα σημεία για ένα νέο προσανατολισμό του συστήματος ελέγχου των ναρκωτικών. Οι οργανώσεις είναι επιφυλακτικές για μια νέα διακήρυξη που θα έχει σαν αποτέλεσμα την ανατροπή σημαντικών θετικά σημείων της Ειδικής Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του 2016.

Διαβάστε το κείμενο των συστάσεων:

στα ελληνικά εδώ

στα αγγλικά εδώ

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Οι άνθρωποι που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, μετράνε!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (10 Δεκεμβρίου), η οργάνωση «ΔΙΟΓΕΝΗΣ Διάλογος Πολιτικής για τα Ναρκωτικά», ολοκληρώνει την εκστρατεία ευαισθητοποίησης με σύνθημα “Persons Who Use Drugs Count” («Οι Άνθρωποι που κάνουν χρήση Ψυχοδραστικών Ουσιών Μετράνε»). Φέτος, συμπληρώνονται 70 χρόνια από την υπογραφή της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1948.

Παγκοσμίως, έχουμε γίνει μάρτυρες παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μεγάλη κλίμακα, στο όνομα του συστήματος ελέγχου των ναρκωτικών. Η εκστρατεία “Persons Who Use Drugs Count” καλεί για μια πολιτική για τα ναρκωτικά προσανατολισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπου στο επίκεντρο βρίσκονται ο άνθρωπος και οι βασικές του ανάγκες, φροντίζοντας έτσι ώστε «κανείς να μην μείνει πίσω».

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση εδώ.

Δελτίο Τύπου για τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης: Οι προϋποθέσεις για την επιτυχή υλοποίηση ενός μέτρου που σώζει ζωές.

Η Πλατφόρμα ΜΚΟ για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες, όπου ο «Διογένης» είναι ενεργό μέλος, απηύθυνε στον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, επιστολή με αφορμή τη συζήτηση που έλαβε χώρα στις 22/10/2018, στα πλαίσια άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου αναφορικά με επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λαρίσης, κ. Μπαργιώτα, σχετικά με πρόσφατη τροπολογία που κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη για τη δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης, τονίζοντας κάποια σημαντικά σημεία, τα οποία θεωρεί απαραίτητα για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό και την υιοθέτηση του συγκεκριμένου μέτρου μείωσης της βλάβης όπως:

– Η ανάπτυξη συνεργιών και πρωτοκόλλων συνεργασίας. Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (κοινότητα των χρηστών, τοπική κοινότητα, τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υγείας, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, επιχειρήσεις, αστυνομία, δικαστικές αρχές) πρέπει να συμμετέχουν στη διαδικασία σχεδιασμού, υλοποίησης και αξιολόγησης της παρέμβασης.

– Η δημιουργία σαφούς νομοθετικού πλαισίου αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την αποτελεσματική και απρόσκοπτη υλοποίηση των χώρων εποπτευόμενης χρήσης. Για την προστασία των ανθρώπων που θα κάνουν χρήση της υπηρεσίας αλλά και των εργαζόμενων, η τροπολογία θα πρέπει να ορίζει ρητά ότι οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης εξαιρούνται από τα άρθρα του νόμου 4139/2013, που αφορούν στην κατοχή ναρκωτικών για προσωπική χρήση, στη διάθεση του χώρου και στα υλικά ασφαλέστερης χρήσης.

– Η απεγκληματοποίηση της κατοχής και χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών για προσωπική χρήση, θέση που υπερασπίζεται και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

– Η προστασία προσωπικών δεδομένων. Θεωρούμε δεδομένη την διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των ληπτών των υπηρεσιών από τη διαβίβασή τους σε τρίτα πρόσωπα, όπως και το επανακαθορισμό του μητρώου καταγραφής (“registry”) των ληπτών υπηρεσιών, με τρόπο ώστε να μην αποτελέσει αντικίνητρο για όσους στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων στη χώρα.

– Η αποτελεσματική και ολιστική κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού-στόχου, δηλαδή:

η επαρκής γεωγραφική κάλυψη και εγγύτητα σε χώρους που γίνεται χρήση ψυχοδραστικών ουσιών σε συνδυασμό με διευρυμένο ωράριο προσαρμοσμένο στις ανάγκες των εξυπηρετούμενων
> σχεδιασμός στοχευμένων υπηρεσιών ανάλογα με τις διαφορετικές ανάγκες (ουσία χρήσης, τρόπος χρήσης, φύλο, εθνικότητα, ηλικία κλπ.) μέσω επαρκούς και επιστημονικής χαρτογράφησης της υπάρχουσας κατάστασης τόσο για την πόλη της Αθήνας, όσο και για άλλες περιοχές της Ελλάδας που έχουν ανάγκη το συγκεκριμένο μέτρο
> άμεση πρόσβαση σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο παρεμβάσεων Μείωσης της Βλάβης και σε επιστημονικά τεκμηριωμένες υπηρεσίες θεραπείας της εξάρτησης, καθώς και εξασφάλιση ενός μακροπρόθεσμου και βιώσιμου πλάνου υλοποίησης
> η εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας και της κοινότητας των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών στο σχεδιασμό, υλοποίηση και αξιολόγηση των προσφερόμενων υπηρεσιών
> η διασφάλιση του δικαιώματος στο απόρρητο
> το εξειδικευμένο προσωπικό που θα σέβεται και θα προωθεί τις βασικές αρχές μείωσης της βλάβης
> η υιοθέτηση τεχνογνωσίας αναφορικά με τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουν χώρες του εξωτερικού και η αξιοποίηση της εμπειρίας που προέκυψε κατά τη λειτουργία του εποπτευόμενου σταθμού «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»

– Η επίλυση του προβλήματος της αστεγίας

– Ενημέρωση για την επαναλειτουργία του θεσμού του εθνικού συντονιστή για τα ναρκωτικά και προσδιορισμός σαφών κριτηρίων για την ανάθεση του συγκεκριμένου ρόλου μέσα από ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες

– Η άμεση εκπόνηση, έγκριση και υλοποίηση εθνικής στρατηγικής και σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών.

Η Πλατφόρμα ΜΚΟ για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες ευελπιστεί ότι τα σημεία που αναφέρονται θα ληφθούν σοβαρά υπόψη κατά τις διαδικασίες σχεδιασμού και υλοποίησης της λειτουργίας των χώρων εποπτευόμενης χρήσης. Οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι παρόλο που έχουν καταθέσει επανειλημμένα ιδέες και προτάσεις για θέματα που αφορούν την πολιτική για τα ναρκωτικά, οι παρεμβάσεις τους δεν απαντώνται εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας. Οι οργανώσεις της Πλατφορμας επιθυμούν μία επίσημη τοποθέτηση από το Υπουργείο, που θα αφορά το κατά πόσο αναγνωρίζει τη συμβολή των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στον τομέα των ψυχοδραστικών ουσιών ως άμεσα εμπλεκόμενο φορέα στη διαμόρφωση της πολιτικής και στην υλοποίησή της στην πράξη και ποια θεωρεί ότι θα πρέπει να είναι γενικότερα η σχέση των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών με την πολιτεία.

Διαβάστε την επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας με τις τεκμηριωμένες θέσεις των οργανώσεων της Πλατφόρμας ΜΚΟ για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες  στον σύνδεσμο: https://bit.ly/2QuLdwh

 

Δελτίο Τύπου: Η «Διεθνής Κοινοπραξία για την Πολιτική των Ναρκωτικών» (IDPC) αξιολογεί το 10ετές πρόγραμμα του ΟΗΕ

Η Διεθνής Κοινοπραξία για την Πολιτική των Ναρκωτικών (IDPC) παρουσίασε σήμερα στη Βιέννη τo πόρισμα «Αποτίμηση μιας δεκαετίας: Σκιώδης αξιολόγηση από την κοινωνία των πολιτών». Το πόρισμα αποτελεί απάντηση της Διεθνούς Κοινοπραξίας, ενός δικτύου συνεργασίας 174 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ανά τον κόσμο, στην αποτυχία των κυβερνήσεων και του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) να αξιολογήσουν ουσιαστικά το δεκαετές πρόγραμμα που υιοθέτησαν το 2009. Τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, δήλωσαν το 2009 ότι «θα εξαλείψουν ή θα μειώσουν σημαντικά και με μετρήσιμα δεδομένα την παράνομη προσφορά και ζήτηση ναρκωτικών, την εκτροπή και την εμπορία πρόδρομων ουσιών και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες». Το πόρισμα διαπιστώνει ότι τα κράτη μέλη του ΟΗΕ εξακολουθούν να εφαρμόζουν μια πολιτική που προκαλεί καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη, χωρίς να μειώνει την παγκόσμια προσφορά και χρήση παράνομων ναρκωτικών.
Σύμφωνα με τα δεδομένα των ετήσιων εκθέσεων του ίδιου του Γραφείου του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά, την τελευταία δεκαετία, σημειώθηκε αύξηση κατά 145% των θανάτων που συνδέονται με τα ναρκωτικά, σημειώνοντας ότι το 2015 οι θάνατοι από ναρκωτικά ανέρχονταν ήδη στις 450.000
• Τουλάχιστον 3.940 άνθρωποι εκτελέστηκαν για αδικήματα κατά των ναρκωτικών κατά την τελευταία δεκαετία, ενώ 33 χώρες διατηρούν τη θανατική ποινή για αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, κατά παράβαση των διεθνών προτύπων.
• Περίπου 27.000 εξωδικαστικές εκτελέσεις έλαβαν χώρα στις Φιλιππίνες στο πλαίσιο της κατασταλτικής της πολιτικής για τα ναρκωτικά.
• Περισσότεροι από 71.000 θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών το έτος 2017 είναι ο απολογισμός της ισχύουσας πολιτικής μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
• Η Παγκόσμια επιδημία πόνου που προκύπτει από περιορισμούς στην πρόσβαση σε ελεγχόμενα φάρμακα, παραμένει. Το σύστημα ελέγχου των ναρκωτικών έχει αφήσει το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού χωρίς κατάλληλη πρόσβαση στην ανακούφιση από τον πόνο.
• Μαζική φυλάκιση που τροφοδοτείται από την ποινικοποίηση ατόμων που χρησιμοποιούν ναρκωτικά – με 1 στους 5 κρατουμένους να είναι στη φυλακή για αδικήματα ναρκωτικών-, κυρίως για κατοχή για προσωπική χρήση».  Read more