Νέα νομοθεσία για τα ναρκωτικά στην Ελλάδα.

Στις 2 Αυγούστου 2011, ο Υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων τις αλλαγές που προτείνει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του νόμου περί ναρκωτικών. Το σχετικό νομοσχέδιο θα υποβληθεί στο Κοινοβούλιο το Σεπτέμβριο του 2011. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης κ Παπαϊωάννου το νέο νομοσχέδιο θα περιέχει λογικές, αλλά τολμηρές μεταρρυθμίσεις στην ισχύουσα νομοθεσία.

Τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν: την αποποινικοποίηση της χρήσης (η χρήση δεν είναι έγκλημα, αλλά χαρακτηρίζεται ως αυτοκαταστροφική πράξης). Η προμήθεια, κατοχή ναρκωτικών και η καλλιέργεια κάνναβης για προσωπική χρήση, τιμωρείται ως πλημμέλημα με ποινή μέχρι τρεις μήνες.

Η θεραπεία του τοξικομανή δράστη είναι πιο επιεικής και έχει ως βασική αφετηρία τη θεραπευτική προσέγγιση. Το νομοσχέδιο κατοχυρώνει το δικαίωμα του φαρμάκου εξαρτάται από άτομο σε θεραπεία. Η θεραπευτική προσέγγιση προβλέπεται επίσης για τα άτομα που κρατούνται στις φυλακές.