ΠΑΡΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 2020 #ΠΕΝ2020💊

🎯 Πού επικεντρώνεται η έρευνα φέτος;

Η Παγκόσμια Έρευνα για τα Ναρκωτικά (ΠΕΝ) είναι η μεγαλύτερη έρευνα στο είδος της παγκοσμίως.

Τα περασμένα 8 χρόνια περισσότεροι από 750.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος ανώνυμα και εμπιστευτικά στις ετήσιες εκδόσεις της. Η ΠΕΝ2020 έχει μεταφραστεί σε 16 γλώσσες έχοντας επιτύχει συνεργασίες σε παραπάνω από 30 χώρες. Η ΠΕΝ πιστεύει πως η εμπειρία και η σχετική γνώση των ατόμων που καταναλώνουν αλκοόλ και άλλες ψυχοτρόπες ουσίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ενημέρωση και δημιουργία καλύτερων πολιτικών για τα ναρκωτικά καθώς και στην ασφαλέστερη κατανάλωση ψυχοτρόπων ουσιών ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς τους. Φέτος, η Παγκόσμια Έρευνα για τα Ναρκωτικά επικεντρώνεται σε μερικά από τα σημαντικότερα ζητήματα δημόσιας υγείας και επιστημονικού ενδιαφέροντος των περασμένων 12 μηνών.

📌 Κάνναβη και αλκοόλ: όσον αφορά στην κάνναβη διερευνούμε τη δημοφιλία των προϊόντων κανναβιδιόλης (CBD). Ενώ η κανναβιδιόλη δεν είναι ψυχοτρόπος παρατηρείται η εξέλιξή της σε ένα νέο συμπλήρωμα ευεξίας – “θεραπεία για όλα” – το οποίο συναντάται πια από κρέμες για το δέρμα, ταμπλέτες και δισκία, μέχρι παγωτό, τροφές για κατοικίδια και σαμπουάν. Καθώς οι ιατρικές ιδιότητες της κανναβιδιόλης γίνονται όλο και σαφέστερες και σε συνέχεια του έργου της ΠΕΝ2017 διερευνούμε για ποιες διαταραχές/παθήσεις επιλέγουν οι άνθρωποι την κάνναβη ως θεραπεία μέσω μιας ποικιλίας σκευασμάτων και το κατά πόσο θεωρούνται αυτά αποτελεσματικά από τους ίδιους. Όσον αφορά στο αλκοόλ επικεντρωνόμαστε στη μεταμέλεια που συνδέεται με τη μέθη και κατά πόσο εναλλακτικοί οδηγοί κατανάλωσης μπορούν ενδεχομένως να βοηθήσουν ορισμένους χρήστες στον περιορισμό αυτής κατανάλωσης.

📌 MDMA: Τόσο το MDMA/Molly όσο και το ecstasy επιστρέφει φέτος στο επίκεντρο της ΠΕΝ. Η συνεχιζόμενη σε πολλές χώρες εκτεταμένη διαθεσιμότητα χαπιών υψηλής περιεκτικότητας και σκόνη υψηλής καθαρότητας διατηρεί υψηλή την επικινδυνότητα λόγω υπερδοσολογίας καθιστώντας έτσι πιο δύσκολο για τους χρήστες να καταναλώνουν τις εν λόγω ουσίες με ασφαλέστερους τρόπους. Προσεγγίζοντας την απάντηση στο «ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος δοσολογίας MDMA κατά τη διάρκεια μιας περιόδου χρήσης», εξετάζουμε τους διαφορετικούς τρόπους/δόσεις που οι άνθρωποι επιλέγουν και τον τρόπο με τον οποίο αυτοί επηρεάζουν την ισορροπία μεταξύ απόλαυσης και βλάβης. Είμαστε σε θέση πια να διερευνούμε το παραπάνω ζήτημα με περισσότερη ελευθερία καθώς από δεδομένα μελετών σε ανθρώπους αποδεικνύεται πως το MDMA διαπιστευμένης ποιότητας και ελεγχόμενης δοσολογίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε κλινικές συνθήκες. Επιπρόσθετα, γνωρίζουμε περισσότερα σχετικά με το πώς μεγαλύτερες δόσεις μεταβάλλουν τον μεταβολισμό του MDMA και τείνουν να μεταφέρουν το ισοζύγιο των επιδράσεων από την ευχαρίστηση στα ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

📌 Ψυχεδελικές ουσίες: Την περασμένη χρονιά συνεργαστήκαμε με ειδικούς ερευνητές διερευνώντας την αποδοχή ψυχεδελικών και άλλων εναλλακτικών ψυχοτρόπων ουσιών όπως το MDMA και η κεταμίνη στην ψυχιατρική. Συγκεκριμένα ενώ βρέθηκαν υψηλά ποσοστά αποδοχής ειδικά μεταξύ ερωτηθέντων με πρότερη εμπειρία χρήσης, φόβοι βασισμένοι σε μύθους και ξεπερασμένη επιστήμη ήταν έκδηλοι ανάμεσα στους άπειρους σχετικής θεραπείας. Φέτος, συνεχίζουμε με μια σε βάθος διερεύνηση του πώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αυτο υποβοηθούνται με εναλλακτικές μεθόδους όπως τη χρήση LSD, Kambo, κεταμίνης, DMT και ιβοκαϊνης. Ενδιαφερόμαστε να μάθουμε για ποιων διαταραχών/ παθήσεων τη θεραπεία/αντιμετώπιση επιλέγουν οι άνθρωποι τις συγκεκριμένες ουσίες, τα οφέλη που ενδεχομένως αποκομίζουν ή τις παρενέργειες που πιθανώς δημιουργούνται, και όπου ισχύει για τον ρόλο της σχετικής εποπτείας από θεραπευτές, εναλλακτικούς συμβούλους ή/και σαμάνους.

📌 Μεγάλη έξοδος: Το τελευταίο τμήμα της ΠΕΝ εστιάζει στην τελευταία μεγάλη έξοδο που είχαν οι άνθρωποι και στο κατά πόσο οι διαφοροποιήσεις στην κατανάλωση ψυχοτρόπων ουσιών, οι διαφορετικές πολιτικές και η πρόσβαση (ή μη) σε υπηρεσίες μείωσης της βλάβης σε διάφορους χώρους διασκέδασης επιδρούν στη συμπεριφορά των ανθρώπων διαμορφώνοντας αντίστοιχα και την σχετική επικινδυνότητα. Ως συνήθως θα παρακολουθούμε τις τιμές και τις πηγές προμήθειας των ψυχοτρόπων ουσιών, το darknet, τις νέες ή καινοτόμες ως προς τη χρήση ουσίες, τους συσχετισμούς αξίας ως προς την τιμή όπως επίσης και τα ποσοστά αναζήτησης επείγουσας ιατρικής περίθαλψης ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης διαφόρων ψυχοτρόπων ουσιών.

Η εμπειρία σας και η συμβολή σας κάνουν την ΠΕΝ αυτό που είναι

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει αλκοόλ ή οποιοδήποτε άλλη ψυχοτρόπο ουσία τους περασμένους 12 μήνες και ενδιαφέρεστε να προωθήσετε την ειλικρινή συζήτηση για τη χρήση ναρκωτικών, παρακαλούμε αφιερώστε 20-30 λεπτά και μοιραστείτε την εμπειρία σας με χιλιάδες άλλους στην ΠΕΝ2020 τώρα στον παρακάτω σύνδεσμο:

🖱 GDS2020 www.globaldrugsurvey.com/GDS2020

Facebook page

Instagram

Twitter