Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ναρκωτικά δεν είναι σύμφωνες με την αρχή της ισόρροπης και ολοκληρωμένης προσέγγισης

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Επιτροπής «Προς μια δυναμικότερη ευρωπαϊκή απάντηση στα ναρκωτικά” , ο Διογένης σημειώνει ότι οι προτάσεις της Επιτροπής δεν είναι σύμφωνη με την αρχή της ισόρροπης και ολοκληρωμένης προσέγγισης. Υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στη θεωρία και ειδικά μέτρα που προτείνονται στην ανακοίνωση. Αυτή η αντίφαση είναι ένα από τα πιο ευάλωτα σημεία της ανακοίνωσης της οποίας η Επιτροπή πρέπει κατ ‘ανάγκη σωστή. Είναι απογοητευτικό, σημειώνει ο Διογένης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να επικεντρώσει τις δραστηριότητές της κυρίως στην καταστολή, τη μείωση της προσφοράς και την επιβολή του νόμου, και λίγο για τη μείωση της ζήτησης, την πρόληψη και τη θεραπεία και προγράμματα για να βοηθήσουν τους πολίτες να επιλέξουν υγιεινών τρόπων ζωής και συμπεριφορές, την προστασία της υγείας τους και να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία.

Η νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή πολιτική για τα ναρκωτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να προωθήσει δεν πληροί τις απαιτήσεις της εποχής μας. Πρέπει να ακολουθήσουν νέους τρόπους αντιμετώπισης των ναρκωτικών. Υπάρχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις για να δοκιμάσετε άλλους τρόπους ελέγχου, όπως η ασφάλεια των καταναλωτών ή φάρμακα νομοθεσία για να σταματήσει, για παράδειγμα, η ανοικτή πώληση των λεγόμενων «νόμιμα ναρκωτικά». Το ίδιο ισχύει και για ρύθμιση της κάνναβης η πλέον χρησιμοποιούμενη ελεγχόμενη ουσία. Το κύριο πλεονέκτημα αυτών των λύσεων είναι ότι αποφεύγεται η ποινικοποίηση των χρηστών, ενώ ο στόχος για τον περιορισμό της διαθεσιμότητας παραμένει η ίδια. Στο πλαίσιο αυτό, οι χρήστες δεν έρχονται αντιμέτωποι με το ποινικό δίκαιο, την τιμωρία και τη φυλάκιση, αλλά το κύριο σημείο αναφοράς είναι η προστασία της υγείας τους.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα, εδώ. (Αγγλικά)