Το ποινικό δίκαιο δεν είναι το ενδεδειγμένο εργαλείο για την αντιμετώπιση της χρήσης ναρκωτικών

Στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο ψυχιατροδικαστικής που διοργανώθηκε από τις 9-11 Δεκεμβρίου 2016 στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα « Η επιβολή ποινής στους δράστες για παραβίαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών: νομοθετική πολιτική και δικαστηριακή πράξη στην Ελλάδα και τη Νότιο-ανατολική Ευρώπη». Στην στρογγυλή τράπεζά συμμετείχαν η κα Μαλλιώρη, ψυχίατρος, Αν. Καθηγήτρια ψυχιατρικής, Α΄ Πανεπιστημιακή ψυχιατρική κλινική, Νοσοκομείο «Αιγινήτειο» (συντονιστής) ο κ. Αθ. Αποστόλου, Διευθυντής της ΜΚΟ «Διογένης», διάλογος πολιτικής για τα ναρκωτικά, ο κ. Κ. Κοκκώλης, ψυχίατρος Υπεύθυνος Μονάδας Αποκατάστασης Πειραιά, ΟΚΑΝΑ και η κα Χ. Παπαγεωργίου, Υπεύθυνη Νομικής Υπηρεσίας, της ΜΚΟ Κέντρο Ζωής.
Στην στρογγυλή τράπεζα οι ομιλητές παρουσίασαν στοιχεία ερευνών που δημοσιεύτηκαν από οργανισμούς όπως το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά (EMCDDA), το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τις φυλακές (European Prison Observatory), την ερευνητική εργασία που δημοσίευσε πρόσφατα η οργάνωση «Διογένης» για την νομοθεσία και τη δικαστηριακή πράξη σχετικά με την επιβολή ποινών σε παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην καθημερινή πράξη και δεν αντιμετωπίζονται παρά τις νομοθετικές ρυθμίσεις.
Στη στρογγυλή τράπεζα αναφέρθηκε ότι τα δεδομένα των ερευνών και η καθημερινή πράξη οδηγούν αναμφισβήτητα στο συμπέρασμα ότι η καταδίκη και ειδικά η φυλάκιση χρηστών για κατοχή μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών για προσωπική χρήση δεν συμβάλει στην αντιμετώπιση της χρήσης, αντίθετα δημιουργεί πρόσθετες επιβλαβείς συνέπειες στο άτομο και στην κοινωνία. Οι αρνητικές συνέπειες είναι μεταξύ άλλων η υιοθέτηση επικίνδυνων συμπεριφορών όπως η μη ασφαλής χρήση, ο κίνδυνος θανάτου από υπερδοσολογία και η εξάπλωση μεταδιδόμενων νόσων. Γενική ήταν η αναγνώριση ότι το ποινικό δίκαιο δεν είναι το ενδεδειγμένο εργαλείο για την αντιμετώπιση της χρήσης ναρκωτικών. Παρεμβάσεις από παρακολουθούντες τη στρογγυλή τράπεζα έθιξαν κυρίως θέματα της καθημερινής πράξης τονίζοντας ότι υπάρχει απόσταση μεταξύ θεωρίας και πραγματικότητας κυρίως στην εφαρμογή της πολιτικής. Είναι αναγκαίο να δοθεί περισσότερη προσοχή στην πρακτική εφαρμογή της πολιτικής και της νομοθεσίας.