H ίδρυση και λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) μπορεί να γίνει σύντομα πραγματικότητα
Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αρ.φύλλου 1607/27 Απρίλιου 2020 δημοσιεύτηκε η απόφαση του Υπουργού Υγείας, η οποία καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ).
Στην απόφαση καθορίζεται ότι εκτός των εγκεκριμένων φορέων του άρθρου 51 του ν. 4139/2013, όπως ισχύει, μπορούν και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄και β΄Βαθμού, να ιδρύουν και να λειτουργούν σταθερούς ή κινητούς Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης, κατόπιν αδείας που χορηγείται από τον Υπουργό Υγείας. Αυτή είναι μια διάταξη, η οποία είχε προταθεί από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που συνεργάζονται στην Πλατφόρμα Οργανώσεων για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης στην ολομέλεια της Βουλής. Χαιρετίζουμε την απόφαση του Υπουργού Υγείας για αυτή τη διάταξη. Το αίτημα αυτό είχε υποστηριχθεί από το Δήμο Αθηναίων και από επιστήμονες και επαγγελματίες που εργάζονται στον τομέα των ψυχοδραστικών ουσιών. Με την εν λόγω διάταξη ανοίγει ο δρόμος για υλοποίηση Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης από ενδιαφερόμενους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄και β΄βαθμού. Ο Διογένης, Διάλογος Πολιτικής για τα Ναρκωτικά ευελπιστεί ότι θα γίνει σύντομα πραγματικότητα η ίδρυση και λειτουργία ΧΕΧ. Read more
Δίκτυο Ομότιμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών για τις τρέχουσες εξελίξεις
Με ευκαιρία όσα γράφονται και ακούγονται τελευταία θέλουμε να τοποθετηθούμε κι εμείς εκ μέρους του δικτύου μας και των μελών μας.
Αρχίζοντας θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι είμαστε πολύ προσεκτικοί με μέλημά μας να κρατηθούμε ουδέτεροι, έξω από κομματικά παιχνίδια κι ότι ούτε ανήκουμε σε πολιτικό χώρο ούτε κόμμα, ούτε έχουμε φανατισμό για κάποιο από τα προγράμματα, ούτε πληρωνόμαστε από πουθενά.
Είμαστε εξυπηρετούμενοι διαφόρων φορέων τους οποίους γνωρίζουμε πολύ καλά, έχοντας αποκομίσει πικρές εμπειρίες από την εξάρτηση, τα προγράμματα, τις συνέπειες της καταστολής και της τιμωρητικής πολιτικής, τους θανάτους των φίλων και δικών μας ανθρώπων, δηλαδή είμαστε γνώστες των συνεπειών της ως τώρα πολιτικής για τα ναρκωτικά στον τόπο μας και αλλού.
Συγκλονισμένοι τις τελευταίες μέρες, είδαμε τη ντροπή την ενοχή για τον εθισμό τους που κάποια προγράμματα καλλιεργούν στους χρήστες σα να ξεχάστηκε όταν τους χρειάστηκαν για τα συμφέροντα τους.
Όσοι αυτές τις τελευταίες μέρες εκμεταλλεύονται τους χρήστες τους εκθέτοντας και περιφέροντάς τους για ίδιον όφελος και πολιτικά παιχνίδια, εκτός από κατάπτυστοι είναι και υπόλογοι ως ο κυρίως λόγος που βρισκόμαστε ως κοινότητα σε αυτά τα χάλια.
Βλέπουμε τους χρήστες στο δρόμο για πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα άλλων και λυπόμαστε πραγματικά γιατί εμείς περιμέναμε να έρθει η ημέρα που έτσι παθιασμένα θα έβγαιναν να φωνάξουν, μαζί μας ως ισότιμα μέλη μιας ευρύτερης κοινότητας, για τους θανάτους των φίλων τους, τις μολυσματικές ασθένειες, τους εγκλεισμούς και τις σκληρές ποινές, την απομόνωση και το στίγμα, την έλλειψη ξενώνων και την αστεγία, την ‘διπλή διάγνωση’, τα δικαιώματά μας ως ασθενών, την καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων από ΜΜΕ και αστυνομικά τμήματα, την αποποινικοποίηση. Μέχρι να έρθει αυτή η ημέρα, διάφοροι ειδικοί, θα συνεχίζουν να διαβρώνουν τη συνείδηση κοινού και χρηστών με ύποπτες θεωρίες περί ‘καθαρών και βρώμικων’ ανθρώπων, που ενθαρρύνουν το στιγματισμό και τη διάκριση μεταξύ μας.
Στη χώρα μας, παρόλες τις θριαμβολογίες που ακούγονται κατά καιρούς, επικρατεί μια θολούρα, και η κατάσταση είναι από τις χειρότερες στην Ευρώπη παρότι η Ελλάδα χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. για να εκσυγχρονίσει την πολιτική της για τα ναρκωτικά πολύ περισσότερα χρόνια από άλλα κράτη.
Για όσους ενδιαφέρονται να έχουν γνώμη για το θέμα σημαντικό είναι να πληροφορηθούν ότι υπάρχει σωρεία σχεδίων δράσης, οδηγών, συμφωνιών, και διακηρύξεων που υπογράφουμε αλλά συστηματικά δεν τηρούμε όπως πρέπει Κι αυτό όχι λόγω έλλειψης χρημάτων αλλά λόγω διάφορων συμφερόντων και αγκυλώσεων και οπισθοδρομικών αντιλήψεων.
Προτρέπουμε και προκαλούμε όσους πιστεύουν το αντίθετο, να διαβάσουν τις δεσμεύσεις που η χώρα μας έχει υπογράψει στο Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στα Ηνωμένα Έθνη και στο Γραφείο για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα, στους οδηγούς και τις συστάσεις του ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τα Ναρκωτικά κτλ.
Όλα αυτά τα κείμενα ούτε που τα μεταφράζουμε στη χώρα μας με συνέπεια να μην τα εφαρμόζουμε και να τα συμβουλευόμαστε μόνο εν μέρει και σπάνια.
Η πολιτική μας εξαντλείται σε θεωρίες για καθαρότητα και βρωμιά (των μυαλών τους περισσότερο) κλείνοντας την πόρτα σε όσους από εμάς δεν θέλουμε να πάμε στα συγκεκριμένα προγράμματα, σε όσους περάσαμε και μας έδιωξαν, σε όσους δεν τα καταφέραμε ή δε θέλουμε να απεξαρτηθούμε για διάφορους λόγους (π.χ. ένας άστεγος πολύ δύσκολα θα πάει σε ‘στεγνό πρόγραμμα’ αφού οι προτεραιότητες του είναι διαφορετικές).
Αν λοιπόν βλέπετε όλο και περισσότερους στους δρόμους να κάνουν δημόσια χρήση βλέπετε αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους που δε χωρούν στο κρεβάτι του Προκρούστη του κατεστημένου. Αν και παρά το σταρότοπο ο κυρίως πληθυσμός των χρηστών δεν είναι στους δρόμους, άστεγοι είναι λιγότεροι του 20%.
Το ζητούμενο είναι να αποκτήσει η χώρα μας μια πολιτική που να μην εξαιρεί κανέναν μα να είναι βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα στις αρχές του πραγματισμού. Να βοηθήσουμε τους ανθρώπους όπου και να βρίσκονται σαν συμπολίτες μας που θέλουν βοήθεια, αντιμετωπίζοντας τους με σεβασμό δίχως οι θεραπευτές να τους κρίνουν και να τους αποθαρρύνουν. Η καταστολή δεν είναι επαρκές μέτρο Θέλει εκσυγχρονισμό όλη μας η απαρχαιωμένη πολιτική για τα ναρκωτικά.
Τελειώνοντας θέλουμε να σα υπενθυμίσουμε ότι τα προβλήματα αυτά δεν είναι καινούργια. Υπάρχουν παραδείγματα επιτυχίας που αν θέλουμε λύση μπορούμε να α τα ακολουθήσουμε. Όσες χώρες έθεσαν πυλώνα πολιτικής τους τη Μείωση Της Βλάβης, φέρθηκαν με σεβασμό και περιέθαλψαν τους προβληματικούς ανθρώπους με εξαρτήσεις, μείωσαν θεαματικά τις επιμολύνσεις, την παραβατικότητα, τη δημόσια όχληση.
Εμείς, ως Δίκτυο ανθρώπων με μακρά πείρα και γνώση στο θέμα, σας καλούμε όλους μαζί να αφήσουμε πίσω μας ιδεολογικές αγκυλώσεις και να προχωρήσουμε. Καιρός είναι!
Με εκτίμηση και την ελπίδα να ακουστούμε, και να ανοίξουν δρόμοι συνεργασίας για το καλό της κοινότητάς μας και της κοινωνίας.
Δίκτυο Ομότιμων Χρηστών Ψυχοδ/κων Ουσιών
Υπογράφηκε η Απόφαση του Υπ.Υγείας που καθορίζει τους όρους λειτουργίας των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης
Στις 28/5/2019, το Υπουργείο Υγείας δημοσίευσε την Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ), των ζητημάτων στελέχωσης και στέγασης, της δημιουργίας, τήρησης και λειτουργίας του Μητρώου Καταγραφής Ληπτών Υπηρεσιών τους και κάθε άλλης λεπτομέρειας»
Σύμφωνα με την απόφαση:
“Οι εγκεκριμένοι φορείς του άρθρου 51 του ν. 4139/2013, ύστερα από άδεια που δίνεται από τον Υπουργό Υγείας, δύνανται να λειτουργούν Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) με στόχο τη μείωση της βλάβης και των αρνητικών συνεπειών που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών, καθώς και την ασφαλέστερη χρήση ναρκωτικών ουσιών σε ένα μη επικριτικό περιβάλλον, υπό την εποπτεία εκπαιδευμένου προσωπικού και με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Η κατοχή και η χρήση ναρκωτικών ουσιών από τα άτομα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες των ΧΕΧ και εντός των παραπάνω Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης, με την προϋπόθεση ότι αυτοί εγγράφονται στο Μητρώο Καταγραφής Ληπτών Υπηρεσιών των ΧΕΧ, δεν αποτελεί άδικη πράξη.”
Σκοπός λειτουργίας των ΧΕΧ είναι:
- Η προαγωγή της υγείας των ενεργών χρηστών ναρκωτικών ουσιών.
- Η προστασία της δημόσιας υγείας.
- Η μείωση του επιπολασμού των μεταδιδόμενων νόσων στον πληθυσμό των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών.
- Η πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπιση υπερδοσολογίας.
- Δημιουργία επαφής με πληθυσμούς χρηστών οι οποίοι είναι δύσκολο να προσεγγιστούν από άλλες υπηρεσίες αντιμετώπισης της εξάρτησης.
- Η κινητοποίηση των ληπτών/ριών των υπηρεσιών των ΧΕΧ και η διασύνδεσή τους με προγράμματα θεραπείας.
- Προώθηση της διασύνδεσης με δομές κοινωνικής πρόνοιας, υγείας και θεραπείας.
- Προώθηση της κοινωνικής ένταξης.
Διαβάστε αναλυτικά την Υπουργική Απόφαση εδώ
Πλατφόρμα Οργανώσεων για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες: συμμετοχή σε ημερίδα για τα Ναρκωτικά στο Πεδίον του Άρεως
Την περασμένη Κυριακή 31 Μαρτίου, η Πλατφόρμα Οργανώσεων για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες -μέλος της οποίας είναι και ο ΔΙΟΓΕΝΗΣ- συμμετείχε σε ημερίδα για τα ναρκωτικά που συνδιοργανώθηκε από την κίνηση κατοίκων Επιμένουμε Πεδίο του Αρεως, την “Κίνηση Κατοίκων 6ης Δημοτικής Κοινότητας” και φοιτητές/φοιτήτριες του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας (τ.ΑΣΟΕΕ).
Η Πλατφόρμα μας εκπροσωπήθηκε στην ημερίδα από τον κ. Thanos Papagiannopulos (Δίκτυο Ομότιμων Χρηστών .Ψυχοδ/κων Ουσιών) και τον κ. Tassos Smetopoulos (Steps), οι οποίοι -μεταξύ άλλων – τόνισαν:
- την ανάγκη προώθησης και προστασίας των δικαιωμάτων των ανθρώπων που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών
- την ανάγκη για αλλαγή της νοοτροπίας σε θέματα που αφορούν τα ναρκωτικά με στόχο την εξάλειψη του στίγματος
- τις καταστροφικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών και οι κατασταλτικές πολιτικές
- την προώθηση πολιτικών για τα ναρκωτικά με επίκεντρο τον άνθρωπο
- την ανάγκη για ουσιαστική συμμετοχή των ίδιων των χρηστών στις αποφάσεις που τους αφορούν
- τη σημασία εφαρμογής ενός ολιστικού μοντέλου μείωσης της βλάβης, συμπεριλαμβανομένων των χώρων εποπτευόμενης χρήσης, που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των χρηστών
Ευχαριστούμε τους διοργανωτές για την πρόσκληση να συμμετέχουμε στην ημερίδα και υποστηρίζουμε κάθε αντίστοιχη πρωτοβουλία που έχει ως στόχο τον ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο ανάμεσα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Επισκεφτείτε το blog της Πλατφόρμας Οργανώσεων για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες: https://ppsgr.org/
ΧΩΡΟΙ ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ: υπερψηφίστηκε διάταξη που επιτρέπει τη λειτουργία τους
Σήμερα, Πέμπτη 7/3/2019, υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής μετά από ονομαστική ψηφοφορία (229 «υπέρ», 32 «κατά» και 1 «παρών»), διάταξη του πολυνομοσχεδίου του Yπουργείου Υγείας (“Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις”) που προβλέπει τη δημιουργία των χώρων εποπτευόμενης χρήσης (ΧΕΧ) στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη (Άρθρο 91 παρ.3):
“Οι εγκεκριμένοι φορείς του άρθρου 51 (του ν.4139/2013) μπορεί να λειτουργούν Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ). Στους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης παρέχονται υπηρεσίες για την ασφαλέστερη χρήση ναρκωτικών ουσιών και τη μείωση της βλάβης και των αρνητικών επιπτώσεων που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών. Σκοπός της λειτουργίας των ΧΕΧ είναι η προαγωγή της υγείας των ενεργών χρηστών, η προστασία της δημόσιας υγείας, η μείωση του επιπολασμού των μολυσματικών ασθενειών στον πληθυσμό των τοξικοεξαρτημένων, η πρόληψη και η έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας (overdose), η μείωση της δημόσιας όχλησης, η κινητοποίηση των χρηστών και η προετοιμασία τους για ένταξη σε προγράμματα θεραπείας. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των ΧΕΧ, τα θέματα στελέχωσης και στέγασης, η δημιουργία, η τήρηση και η λειτουργία Μητρώου Καταγραφής Ληπτών Υπηρεσιών τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης λειτουργούν ύστερα από άδεια που χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας. Η κατοχή και η χρήση ναρκωτικών ουσιών από τα άτομα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες των ΧΕΧ και εντός των παραπάνω Εποπτευόμενων Χώρων Χρήσης, με την προϋπόθεση ότι αυτοί εγγράφονται στο Μητρώο Καταγραφής Ληπτών Υπηρεσιών των ΧΕΧ, δεν αποτελεί άδικη πράξη”