SAVE THE DATE: “ΟΙ ΓΧΝΑΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ” ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΜΟΤΙΜΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΨΥΧΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Οι γυναίκες του Δικτύου Ομοτίμων Χρηστών Ψυχοδραστικών ουσιών διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο “ΟΙ ΓΧΝΑΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ”, η οποία θα λάβει χώρα την Τρίτη 10/12/2019 στις 18.00 στο Myrtillo Cafe (Tριφυλίας και, Ευσταθίου Λάμψα, Αθήνα 115 24).

Διαβάστε το σχετικό Δελτίο Τύπου:
Οι Γυναίκες του Δικτύου Ομότιμων Χρηστών .Ψυχοδ/κων Ουσιών σας προσκαλούμε στις 10 Δεκεμβρίου 6.00μμ στο Myrtillo
να φορέσετε κάτι πορτοκαλί και να έρθετε να γνωριστούμε και να συζητήσουμε για Ναρκοφεμινισμό και για την κάθε είδους βία προς τις γυναίκες που κάνουν χρήση ναρκωτικών.
Θα μιλήσουν:
- Σοφία Γαληνάκη,
- Μανίνα Τερζίδου
- Κατερίνα Κονιδάρη,
- Ναταλία Λουράντου.
Θα συντονίσει η Δάφνη Χρονοπούλου
ΟΙ ΓΧΝΑΙΚΕΣ της EuroNPUD, του ευρωπαϊκού δικτύου ανθρώπων που παίρνουν ναρκωτικά, ετοιμάζουμε μια πανευρωπαϊκή καμπάνια για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, με εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης.
#16Ημέρες για τις γυναίκες: από 25 Νοεμβρίου (Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών) ως 10 Δεκεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα),
Πορτοκαλί είναι το χρώμα που συμβολίζει τον αγώνα κατά της βίας προς τις γυναίκες.
Βία οικογενειακή, βία σεξουαλική, βία λεκτική.
Η βία της εξουσίας,η βία της σωματικής υπεροχής, η βία του νόμου, η βία της αδικίας, η βία της καταπίεσης, η βία της απόρριψης.
Στην κοινωνία που ζούμε όλες έχουμε υποστεί βία. Εμείς, οι γυναίκες που παίρνουν/ πήραν ναρκωτικά, ακόμα πιο πολύ. Παγκοσμίως το συντριπτικό ποσοστό γυναικών που βρίσκονται στη φυλακή είναι θύματα της Ναρκοαπαγόρευσης.
EuroNPUD WOMXN Campaign: The Women Fight Back
#16days 25 November to 10 December
Drug use is no excuse for Violence
Τhe war on drugs enables violence against women who use drugs.
End the war – end the violence.
Support Don’t Punish
#16days
Join the Facebook Event
Use the Facebook Frame
Δίκτυο Ομότιμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών για τις τρέχουσες εξελίξεις
Με ευκαιρία όσα γράφονται και ακούγονται τελευταία θέλουμε να τοποθετηθούμε κι εμείς εκ μέρους του δικτύου μας και των μελών μας.
Αρχίζοντας θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι είμαστε πολύ προσεκτικοί με μέλημά μας να κρατηθούμε ουδέτεροι, έξω από κομματικά παιχνίδια κι ότι ούτε ανήκουμε σε πολιτικό χώρο ούτε κόμμα, ούτε έχουμε φανατισμό για κάποιο από τα προγράμματα, ούτε πληρωνόμαστε από πουθενά.
Είμαστε εξυπηρετούμενοι διαφόρων φορέων τους οποίους γνωρίζουμε πολύ καλά, έχοντας αποκομίσει πικρές εμπειρίες από την εξάρτηση, τα προγράμματα, τις συνέπειες της καταστολής και της τιμωρητικής πολιτικής, τους θανάτους των φίλων και δικών μας ανθρώπων, δηλαδή είμαστε γνώστες των συνεπειών της ως τώρα πολιτικής για τα ναρκωτικά στον τόπο μας και αλλού.
Συγκλονισμένοι τις τελευταίες μέρες, είδαμε τη ντροπή την ενοχή για τον εθισμό τους που κάποια προγράμματα καλλιεργούν στους χρήστες σα να ξεχάστηκε όταν τους χρειάστηκαν για τα συμφέροντα τους.
Όσοι αυτές τις τελευταίες μέρες εκμεταλλεύονται τους χρήστες τους εκθέτοντας και περιφέροντάς τους για ίδιον όφελος και πολιτικά παιχνίδια, εκτός από κατάπτυστοι είναι και υπόλογοι ως ο κυρίως λόγος που βρισκόμαστε ως κοινότητα σε αυτά τα χάλια.
Βλέπουμε τους χρήστες στο δρόμο για πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα άλλων και λυπόμαστε πραγματικά γιατί εμείς περιμέναμε να έρθει η ημέρα που έτσι παθιασμένα θα έβγαιναν να φωνάξουν, μαζί μας ως ισότιμα μέλη μιας ευρύτερης κοινότητας, για τους θανάτους των φίλων τους, τις μολυσματικές ασθένειες, τους εγκλεισμούς και τις σκληρές ποινές, την απομόνωση και το στίγμα, την έλλειψη ξενώνων και την αστεγία, την ‘διπλή διάγνωση’, τα δικαιώματά μας ως ασθενών, την καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων από ΜΜΕ και αστυνομικά τμήματα, την αποποινικοποίηση. Μέχρι να έρθει αυτή η ημέρα, διάφοροι ειδικοί, θα συνεχίζουν να διαβρώνουν τη συνείδηση κοινού και χρηστών με ύποπτες θεωρίες περί ‘καθαρών και βρώμικων’ ανθρώπων, που ενθαρρύνουν το στιγματισμό και τη διάκριση μεταξύ μας.
Στη χώρα μας, παρόλες τις θριαμβολογίες που ακούγονται κατά καιρούς, επικρατεί μια θολούρα, και η κατάσταση είναι από τις χειρότερες στην Ευρώπη παρότι η Ελλάδα χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. για να εκσυγχρονίσει την πολιτική της για τα ναρκωτικά πολύ περισσότερα χρόνια από άλλα κράτη.
Για όσους ενδιαφέρονται να έχουν γνώμη για το θέμα σημαντικό είναι να πληροφορηθούν ότι υπάρχει σωρεία σχεδίων δράσης, οδηγών, συμφωνιών, και διακηρύξεων που υπογράφουμε αλλά συστηματικά δεν τηρούμε όπως πρέπει Κι αυτό όχι λόγω έλλειψης χρημάτων αλλά λόγω διάφορων συμφερόντων και αγκυλώσεων και οπισθοδρομικών αντιλήψεων.
Προτρέπουμε και προκαλούμε όσους πιστεύουν το αντίθετο, να διαβάσουν τις δεσμεύσεις που η χώρα μας έχει υπογράψει στο Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στα Ηνωμένα Έθνη και στο Γραφείο για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα, στους οδηγούς και τις συστάσεις του ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τα Ναρκωτικά κτλ.
Όλα αυτά τα κείμενα ούτε που τα μεταφράζουμε στη χώρα μας με συνέπεια να μην τα εφαρμόζουμε και να τα συμβουλευόμαστε μόνο εν μέρει και σπάνια.
Η πολιτική μας εξαντλείται σε θεωρίες για καθαρότητα και βρωμιά (των μυαλών τους περισσότερο) κλείνοντας την πόρτα σε όσους από εμάς δεν θέλουμε να πάμε στα συγκεκριμένα προγράμματα, σε όσους περάσαμε και μας έδιωξαν, σε όσους δεν τα καταφέραμε ή δε θέλουμε να απεξαρτηθούμε για διάφορους λόγους (π.χ. ένας άστεγος πολύ δύσκολα θα πάει σε ‘στεγνό πρόγραμμα’ αφού οι προτεραιότητες του είναι διαφορετικές).
Αν λοιπόν βλέπετε όλο και περισσότερους στους δρόμους να κάνουν δημόσια χρήση βλέπετε αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους που δε χωρούν στο κρεβάτι του Προκρούστη του κατεστημένου. Αν και παρά το σταρότοπο ο κυρίως πληθυσμός των χρηστών δεν είναι στους δρόμους, άστεγοι είναι λιγότεροι του 20%.
Το ζητούμενο είναι να αποκτήσει η χώρα μας μια πολιτική που να μην εξαιρεί κανέναν μα να είναι βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα στις αρχές του πραγματισμού. Να βοηθήσουμε τους ανθρώπους όπου και να βρίσκονται σαν συμπολίτες μας που θέλουν βοήθεια, αντιμετωπίζοντας τους με σεβασμό δίχως οι θεραπευτές να τους κρίνουν και να τους αποθαρρύνουν. Η καταστολή δεν είναι επαρκές μέτρο Θέλει εκσυγχρονισμό όλη μας η απαρχαιωμένη πολιτική για τα ναρκωτικά.
Τελειώνοντας θέλουμε να σα υπενθυμίσουμε ότι τα προβλήματα αυτά δεν είναι καινούργια. Υπάρχουν παραδείγματα επιτυχίας που αν θέλουμε λύση μπορούμε να α τα ακολουθήσουμε. Όσες χώρες έθεσαν πυλώνα πολιτικής τους τη Μείωση Της Βλάβης, φέρθηκαν με σεβασμό και περιέθαλψαν τους προβληματικούς ανθρώπους με εξαρτήσεις, μείωσαν θεαματικά τις επιμολύνσεις, την παραβατικότητα, τη δημόσια όχληση.
Εμείς, ως Δίκτυο ανθρώπων με μακρά πείρα και γνώση στο θέμα, σας καλούμε όλους μαζί να αφήσουμε πίσω μας ιδεολογικές αγκυλώσεις και να προχωρήσουμε. Καιρός είναι!
Με εκτίμηση και την ελπίδα να ακουστούμε, και να ανοίξουν δρόμοι συνεργασίας για το καλό της κοινότητάς μας και της κοινωνίας.
Δίκτυο Ομότιμων Χρηστών Ψυχοδ/κων Ουσιών
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ: Η ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΗ ΣΙΩΠΗ
Οι οργανώσεις-μέλη της ελληνικής Πλατφόρμας Οργανώσεων για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες– στην οποία συμμετέχει και ο ΔΙΟΓΕΝΗΣ – σας προσκαλούμε στην εκδήλωση που οργανώνουμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης Για τα Ναρκωτικά και την διεθνή εκστρατεία “Support.Don’t Punish.” («Υποστήριξη. Όχι Τιμωρία»).
H «Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους» θεσπίστηκε το 1987, αλλά τα τελευταία χρόνια πολλές οργανώσεις αντικαθιστούν το «κατά» με «δράση για» και οργανώνουν εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη Μείωση της Βλάβης, το στιγματισμό και την περιθωριοποίηση ευάλωτων ομάδων. Έχει πλέον αποδειχθεί ότι η προβληματική χρήση ψυχοδραστικών ουσιών είναι ζήτημα δημόσιας υγείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν αντιμετωπίζεται με ποινική καταστολή. Όπου οι κυβερνήσεις επιμένουν σε τιμωρητικές πρακτικές, οι συνέπειες είναι ολέθριες για τα άτομα που κάνουν προβληματική χρήση, τις οικογένειές τους και την κοινωνία, με αύξηση των θανάτων και της παραβατικότητας, του εγκλήματος του λαθρεμπορίου και της κοινωνικής αδικίας. Στην εκστρατεία “Support.Don‘t Punish.” συμμετέχουν δίκτυα χρηστών και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας και των ψυχοδραστικών ουσιών. Κάθε χρόνο υπενθυμίζουμε πως οι πρακτικές της Μείωσης Της Βλάβης μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην εξάλειψη των τραγικών συνεπειών της προκατάληψης και της παρανομίας.
Οι οργανώσεις που συνεργαζόμαστε στην «Πλατφόρμα για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες» δραστηριοποιούμαστε σε όλους τους τομείς που αφορούν τα προβλήματα των ανθρώπων που κάνουν προβληματική χρήση ουσιών. Διεκδικούμε αλλαγές στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και μια εθνική στρατηγική με προσανατολισμό πραγματιστικής προσέγγισης που συνάδει με τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Φέτος αφιερώνουμε την εκδήλωσή μας στις Γυναίκες που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, την αφανή ομάδα που στον τόπο μας δεν έχει ούτε φωνή, ούτε πρόσωπο, αλλά υφίσταται στιγματισμό και περιθωριοποίηση και δοκιμάζεται σκληρά από σοβαρότατα προβλήματα πρόσθετα στα συνηθισμένα της χρήσης.
Σας προσκαλούμε να συζητήσουμε γι’ αυτά, να τα ονομάσουμε και να ανοίξουμε μαζί το δρόμο για να βρεθούν ρεαλιστικές λύσεις, ακούγοντας τις ιστορίες των ίδιων των γυναικών αλλά και τις εμπειρίες επαγγελματιών του χώρου. Επιπρόσθετα, στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί «Οδηγός Δικαιωμάτων» για το συγκεκριμένο πληθυσμό-στόχο.
H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί 27 Ιουνίου στις 18:00 στο Beatniks Road Bar (Κωλέττη 14, Αθήνα 106 81).
Επικοινωνία: Πλατφόρμα Οργανώσεων για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες [email protected]
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διεθνή εκστρατεία “Support.Don’t Punish”: http://supportdontpunish.org/
Πλατφόρμα Οργανώσεων για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες: συμμετοχή σε ημερίδα για τα Ναρκωτικά στο Πεδίον του Άρεως
Την περασμένη Κυριακή 31 Μαρτίου, η Πλατφόρμα Οργανώσεων για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες -μέλος της οποίας είναι και ο ΔΙΟΓΕΝΗΣ- συμμετείχε σε ημερίδα για τα ναρκωτικά που συνδιοργανώθηκε από την κίνηση κατοίκων Επιμένουμε Πεδίο του Αρεως, την “Κίνηση Κατοίκων 6ης Δημοτικής Κοινότητας” και φοιτητές/φοιτήτριες του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας (τ.ΑΣΟΕΕ).
Η Πλατφόρμα μας εκπροσωπήθηκε στην ημερίδα από τον κ. Thanos Papagiannopulos (Δίκτυο Ομότιμων Χρηστών .Ψυχοδ/κων Ουσιών) και τον κ. Tassos Smetopoulos (Steps), οι οποίοι -μεταξύ άλλων – τόνισαν:
- την ανάγκη προώθησης και προστασίας των δικαιωμάτων των ανθρώπων που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών
- την ανάγκη για αλλαγή της νοοτροπίας σε θέματα που αφορούν τα ναρκωτικά με στόχο την εξάλειψη του στίγματος
- τις καταστροφικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών και οι κατασταλτικές πολιτικές
- την προώθηση πολιτικών για τα ναρκωτικά με επίκεντρο τον άνθρωπο
- την ανάγκη για ουσιαστική συμμετοχή των ίδιων των χρηστών στις αποφάσεις που τους αφορούν
- τη σημασία εφαρμογής ενός ολιστικού μοντέλου μείωσης της βλάβης, συμπεριλαμβανομένων των χώρων εποπτευόμενης χρήσης, που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των χρηστών
Ευχαριστούμε τους διοργανωτές για την πρόσκληση να συμμετέχουμε στην ημερίδα και υποστηρίζουμε κάθε αντίστοιχη πρωτοβουλία που έχει ως στόχο τον ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο ανάμεσα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Επισκεφτείτε το blog της Πλατφόρμας Οργανώσεων για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες: https://ppsgr.org/
ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι συζητήσεις αναφορικά με το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις», που μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και νομοθετική ρύθμιση για την επαναλειτουργία των χώρων εποπτευόμενης χρήσης (ΧΕΧ) στη χώρα μας.
Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, έλαβε χώρα συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, όπου συζητήθηκε το εν λόγω Σχέδιο Νόμου. Η κ.Γαληνάκη Σοφία, Υπεύθυνη Διεκδίκησης Δικαιωμάτων του ΔΙΟΓΕΝΗ και εκπρόσωπος της Πλατφόρμας Οργανώσεων για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες , συμμετείχε στην ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων, όπου σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις-μέλη της Πλατφόρμας παρουσίασαν μια σειρά προτάσεων με στόχο τη βελτίωση της εν λόγω νομοθετικής πρωτοβουλίας. Οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν από την Πλατφόρμα με σχετικό υπόμνημα προς την Επιτροπή και τον Υπουργό Υγείας, κ. Α. Ξανθό.
Την ερχόμενη Τρίτη, 26/2/2019 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η β’ ανάγνωση του νομοσχεδίου από τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου μετέπειτα το σχέδιο νόμου να εισαχθεί στην Ολομέλεια.
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την τοποθέτηση της κ. Γαληνάκη στην ακρόαση των φορέων
Διαβάστε εδώ το υπόμνημα που κατέθεσε η Πλατφόρμα Οργανώσεων για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες