Ο “Διογένης” συνυπογράφει διεθνή δήλωση ενάντια στην πολιτική εξωδικαστικών εκτελέσεων στις Φιλιππίνες.

Ο “Διογένης” υπέγραψε μαζί με άλλες 200 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, μια δήλωση που ζητά επείγοντα μέτρα προκειμένου να σταματήσει η πολιτική των εξωδικαστικών εκτελέσεων του Προέδρου των Φιλιππίνων Rodrigo Duterte και να επιδιωχθεί δικαιοσύνη. Η δήλωση δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη 9/11, λίγο πριν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump (ο οποίος επανειλημμένα επαίνεσε τον πόλεμο των ναρκωτικών του Duterte)  συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Duterte κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των Ασιατικών Χωρών στις Φιλιππίνες (ASEAN), στις 12-14 Νοεμβρίου. Η συνάντηση των δύο Προέδρων πραγματοποιήθηκε σήμερα και όπως αναμενόταν, το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εξωδικαστικών εκτελέσεων δεν συζητήθηκε.

Από τις πάνω από 200 οργανώσεις που συνυπογράφουν, περισσότεροι από 40 εδρεύουν στην Ασία, συμπεριλαμβανομένης της πλειονότητας των χωρών μελών της ASEAN καθώς και της Ινδίας, του Πακιστάν και της Σρι Λάνκα. Η δήλωση απαριθμεί επίσης αρκετά δίκτυα οργανώσεων σε ολόκληρη την Ασία σε θέματα όπως το HIV, των LGTB και των χρηστών ναρκωτικών.

“Ζητούμε μια διαδικασία λογοδοσίας, ξεκινώντας με μια έρευνα υπό την ηγεσία του ΟΗΕ”, λέει η δήλωση. “Καλούμε επίσης τους παγκόσμιους ηγέτες που παρευρίσκονται στη Σύνοδο Κορυφής της ASEAN να ζητήσουν κατηγορηματικά τον τερματισμό των εξωδικαστικών εκτελέσεων και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Η δήλωση επίσης αναφέρει: “Από τότε που οι Φιλιππίνες κλιμάκωσαν τον« πόλεμο κατά των ναρκωτικών »τον Ιούνιο του περασμένου έτους, περισσότεροι από 3.900 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών, με περίπου 2.300 να σχετίζονται με τα ναρκωτικά και χιλιάδες ακόμα να παραμένουν «ανεξήγητοι», ενώ οι εκτιμήσεις από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα για τις συνολικές εξωδικαστικές εκτελέσεις του πολέμου για τα ναρκωτικά, κυμαίνονταν από 7.000 έως 14.000.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της κοινής δήλωσης και τον κατάλογο των υπογραφών, εδώ.