Οι Διεθνείς Συμβάσεις επιτρέπουν την καλλιέργεια και διάθεση της ιατρικής κάνναβης

15032518_1134233946672320_1118523592_n

Στο πλαίσιο των εργασιών του Πανελλαδικού φόρουμ για την κάνναβη, το οποίο έλαβε χώρα 5 & 6 Νοεμβρίου στην Αθήνα, συζητήθηκε σε στρογγυλό τραπέζι και το θέμα της κάνναβης για ιατρικούς και επιστημονικούς σκοπούς. Στη συζήτηση έλαβαν μέρος: ο Θανάσης Αποστόλου από την μη κυβερνητική οργάνωση «Διογένης, Διάλογος πολιτικής για τα ναρκωτικά», ο ιατρός Γιώργης Οικονομόπουλος από την οργάνωση ΕΛΕΥΣΥΝΑ, η Jackie Poitras από την πρωτοβουλία ΜΑΜΑΚΑ (Μαμάδες για την Κάνναβη) και ο Σύρος Κωνσταντίνος από την ομάδα ασθενών υπέρ της φαρμακευτικής κάνναβης. Οι ομιλητές παρουσίασαν διάφορες όψεις του θέματος με συγκεκριμένα στοιχεία και με παραδείγματα από τη δική τους προσωπική εμπειρία. Ο Θανάσης Αποστόλου παρουσίασε το καθεστώς, το οποίο ισχύει για την ιατρική κάνναβη στην Ολλανδία από το 1998: (α) το νομοθετικό πλαίσιο ρύθμισης καλλιέργειας, παραγωγής και διάθεσης, (β) τα βήματα που ακολούθησε η χώρα για τη νόμιμη παραγωγή και τη συνταγογράφηση σε ασθενείς και (γ) τα πλεονεκτήματα του μοντέλου της Ολλανδίας και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα καλής πρακτικής για τη χώρα μας.

Στην Ελλάδα, η συζήτηση για την ιατρική χρήση της κάνναβης έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα έντονη με έντονους υποστηρικτές αλλά και πολέμιους. Παρά το γεγονός, πως ένας ολοένα αυξανόμενος όγκος επιστημονικών δεδομένων από έρευνες σε χώρες που έχουν νομιμοποιήσει την χρήση της κάνναβης για ιατρικούς και επιστημονικούς σκοπούς, δείχνει τα ευεργετικά οφέλη της κάνναβης σε μια πληθώρα ασθενειών, στη χώρα μας η έλλειψη σχετική νομοθετικής ρύθμισης εμποδίζει τους ασθενείς να έχουν το δικαίωμα πρόσβασης στη θεραπευτική τους αγωγή. Θετική εξέλιξη αποτέλεσε το γεγονός πως τον Ιούλιο του 2016 ανακοινώθηκε, από το Υπουργείο Υγείας, η συγκρότηση ομάδας εργασίας για την ιατρική χρήση της κάνναβης με στόχο την ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος και τη διαμόρφωση υλοποιήσιμων προτάσεων. Η ομάδα εργασίας αναμένετο να κοινοποιήσει τα πορίσματά της στον Υπουργό Υγείας στο τέλος Οκτωβρίου. Ωστόσο, δεν έχουμε ακόμα νέα σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης. Οφείλουμε να επισημάνουμε, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, την απουσία εκπροσώπησης των ασθενών στην ομάδα εργασίας, σε αντίθεση με τα όσα προβλέπονταν από σχετική απόφαση του Υπουργείου. Η ενεργή συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν άμεσα είναι ζωτικής σημασίας καθώς αποτελούν την καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν. Ελπίζουμε στην άμεση κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων χάραξης πολιτικής στη χώρα μας για τη διευθέτηση της κατάστασης με βάση την επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση, τις βέλτιστες πρακτικές και την εμπειρία από το εξωτερικό χωρίς προκαταλήψεις, διακρίσεις και κάθε είδους προσωπικής ιδεολογίας.

Δείτε εδώ  την εισήγηση του Θανάση Αποστόλου με θέμα: «Η καλλιέργεια και η διάθεση της κάνναβης για ιατρικούς και επιστημονικούς σκοπούς: το παράδειγμα της Ολλανδίας»

Δείτε εδώ το αρχείο της παρουσίασης