Δίκτυο για την Πολιτική των Ναρκωτικών στη ΝΑ Ευρώπη (DPNSEE): 1η Γενική Συνέλευση στο Βελιγράδι

Η πρώτη τακτική ετήσια Γενική Συνέλευση του Δικτύου για την Πολιτική των Ναρκωτικών στη Νοτιο-ανατολική Ευρώπη (DPNSEE) πραγματοποιήθηκε από τις 29 έως τις 30 Νοεμβρίου, 2016, στο Παλάτι της Σερβίας στην πόλη του Βελιγραδίου.

Το Δίκτυο αυτό (DPNSEE) αποτελεί μια πρωτοβουλία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων των χωρών της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης, η δημιουργία του οποίου αποτέλεσε έναν από τους κύριους στόχους του προγράμματος “Ενίσχυση των ικανοτήτων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και προώθηση της πολιτικής για τα ναρκωτικά με προσανατολισμό τη δημόσια υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα”. Οι οργανώσεις του Δικτύου δραστηριοποιούνται, πρωτίστως, στους τομείς της πρόληψης, της θεραπείας, της μείωσης της βλάβης και της απεξάρτησης. Κύριος σκοπός του Δικτύου είναι η εδραίωση στενής και δημιουργικής συνεργασίας μέσα από έναν ανοιχτό και αντικειμενικό διάλογο με τους ειδικούς, τους βασικούς φορείς χάραξης πολιτικής των τοπικών κυβερνήσεων, τα περιφερειακά όργανα και τους διεθνείς οργανισμός με απώτερο στόχο την προώθηση ανθρωποκεντρικών και αποτελεσματικών πολιτικών για τα ναρκωτικά.

Η οργάνωση ‘Διογένης’ Διάλογος Πολιτικής για τα Ναρκωτικά ήταν παρούσα και συμμετείχε ενεργά στο σύνολο των εργασιών που έλαβαν χώρα καθώς συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου και είναι η επικεφαλής οργάνωση του παραπάνω προγράμματος, το οποίο υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με την αφορμή της Γενικής Συνέλευσης, λοιπόν, οργανώσεις-μέλη από την Αλβανία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, την Ελλάδα, την Π.Γ.Δ.Μ., το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, τη Ρουμανία και τη Σερβία, συγκεντρώθηκαν και μέσα από μια άκρως εποικοδομητική συνάντηση, συζήτησαν για τις προηγούμενες και τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με την πρόοδο του Δικτύου και αντάλλαξαν ιδέες και προτάσεις για μελλοντικές δράσεις στον τομέα της πολιτικής για τα ναρκωτικά. Η Συνέλευση ξεκίνησε με χαιρετισμό που απηύθηνε ο κ. Pekicem Milan, Πρόεδρος του Γραφείου για την καταπολέμηση των ναρκωτικών της Δημοκρατίας της Σερβίας, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του αυτή την πρωτοβουλία των οργανώσεων και δήλωσε την υποστήριξή του γύρω από τις δραστηριότητες του Δικτύου, τονίζωντας την εξαιρετική σημασία αυτής της περιφερειακής συνεργασίας για την καλύτερη δυνατή διαχείριση του ζητήματος των ναρκωτικών στις επιμέρους χώρες.

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, παρουσιάστηκαν και υιοθετήθηκαν οι επιχειρησιακές και οικονομικές εκθέσεις των εργασιών που υλοποιήθηκαν το 2016, καθώς επίσης και το Σχέδιο Δράσης για το 2017. Επιπρόσθετα, συστάθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, μετά από την προβλεπόμενη εκλογική διαδικασία. Στη συνέχεια, οι οργανώσεις-μέλη συμφώνησαν σε μερικές αλλαγές και προσθήκες του καταστατικού, αναγκαίες για την καλύτερη λειτουργία του Δικτύου. Τέλος, τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης καλοσώρισαν στο Δίκτυο τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος “Προμηθέας”, μια ακόμα μη κυβερνητική οργάνωση από την Ελλάδα, που με την εμπειρία της στο χώρο θα συμβάλλει ουσιαστικά στις εργασίες του Δικτύου Πολιτικής για τα Ναρκωτικά στη ΝΑ Ευρώπη.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες στα αγγλικά από την επίσημη ιστοσελίδα του Δικτύου