Από την καταστολή σε πολιτικές που εγγυώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και προάγουν τη δημόσια υγεία

logos-MKOΟι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Εταιρεία Διογένης, PRAKSIS, Θετική Φωνή, Κέντρο Ζωής, Προμηθέας και ο Σύλλογος Θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ σε επιστολή τους προς την Εθνική Συντονίστρια για την αντιμετώπιση των Ναρκωτικών Κα Χρ. Παπουτσοπούλου-Διαμαντοπούλου κατέθεσαν τις απόψεις τους για την Εθνική Στρατηγική (2014-2020) και το Σχέδιο δράσης (2014-2016). Οι παραπάνω οργανώσεις είχαν ζητήσει τον περασμένο Ιούνιο να τεθεί το σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής σε διαβούλευση για να μπορέσουν και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να καταθέσουν τις απόψεις τους. Μετά την επιστολή προς τον Πρωθυπουργό το αίτημα των οργανώσεων απαντήθηκε θετικά. Οι οργανώσεις χαιρετίζουν την θετική ανταπόκριση της πολιτείας και σχολιάζουν πέντε βασικά σημεία της Εθνικής στρατηγικής:

α. τη σχέση μεταξύ της Εθνικής Στρατηγικής και τις συγκεκριμένες προτεραιότητες στο Εθνικό Σχέδιο δράσης.

β. την μετατόπιση του κέντρου βάρους των παρεμβάσεων από τις κατασταλτικές πολιτικές σε πολιτικές που εγγυώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και προάγουν τη δημόσια υγεία

γ. τον Διυπηρεσιακό συντονισμό οργανισμών, κρατικών φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων

δ. τη συνεργασία με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και

ε. τη συνεχή αξιολόγηση

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις συμφωνούν με τους στόχους της Εθνικής Στρατηγικής και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να την διέπουν. Παρατηρούν όμως ότι «το προγραμματικό πλαίσιο της Στρατηγικής πρέπει να συνοδευτεί από συγκεκριμένες προτεραιότητες στο σχέδιο δράσης για την περίοδο 2014-2016». Η γενική εντύπωση των οργανώσεων είναι «ότι το προκείμενο σχέδιο Στρατηγικής καταγράφει και αναγνωρίζει την αναγκαιότητα εφαρμογής σημαντικών αλλαγών στην πολιτική για τα ναρκωτικά, το συγκεκριμένο όμως Σχέδιο Δράσης 2014-2016 υστερεί σε ότι αφορά τις συγκεκριμένες προτάσεις υλοποίησής τους».

Οι Οργανώσεις είναι ένθερμοι υποστηρικτές σημαντικών αλλαγών που περιέχει η νέα Στρατηγική αντιμετώπισης των ναρκωτικών. Αναφέρονται ειδικά σε δύο βασικά σημεία τα οποία θεωρούν ότι πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα .Το ένα αφορά στο θέμα «της μετατόπισης του κέντρου βάρους των παρεμβάσεων από τις κατασταλτικές πολιτικές σε πολιτικές που εγγυώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και προάγουν τη δημόσια υγεία» και το άλλο στην αντιμετώπιση της « μέχρι σήμερα έλλειψης διυπηρεσιακού συντονισμού και δικτύωσης μεταξύ θεραπευτικών οργανισμών, κρατικών φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων» και την ανάγκη αξιολόγησης κάθε δράσης.

Διαβάστε περισσότερα : Σχόλια των ΜΚΟ για την Εθνική Στρατηγική