Η χρήση ναρκωτικών στον κόσμο δεν παρουσιάζει ούτε αύξηση ούτε μείωση αλλά παραμένει σταθερή, λέει το Γραφείο του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά

Η επικράτηση της χρήσης ναρκωτικών παραμένει σταθερή σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2014 που δημοσίευσε πρόσφατα το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC). Περίπου 243 εκατομμύρια άτομα, δηλαδή 5% του συνολικού πληθυσμού στον κόσμο ηλικίας 15-64 ετών έχουν κάνει χρήση παράνομων ουσιών το 2012. Οι προβληματικοί δε χρήστες ναρκωτικών αριθμούν είναι 27 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου το 0,6% του ενήλικου πληθυσμού στον κόσμο, ή 1 στα 200 άτομα.

Την παρουσίαση της παγκόσμιας έκθεσης έκανε στη Βιέννη στις 26 Ιουνίου, διεθνή ημέρα κατά των ναρκωτικών, ο κ. Γιούρι Φεντοτώφ εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου του ΟΗΕ που εδρεύει στην Αυστριακή Πρωτεύουσα. Ο κ. Φεντοτώφ απηύθυνε έκκληση να δοθεί μεγαλυτερη έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και την υγεία όλων των χρηστών ναρκωτικών και ιδιαίτερα σε εκείνα τα άτομα που κάνουν χρήση ενέσιμων ναρκωτικών και ζουν με τον ιό HIV. “Εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά κενά στην παροχή υπηρεσιών. Τα τελευταία χρόνια μόνο ένας στους έξι χρήστες ναρκωτικών σε παγκόσμιο επίπεδο είχε πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας ή είχε ενταχθεί σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης”, είπε, τονίζοντας ότι περίπου 200.000 θάνατοι από ναρκωτικά είχαν συμβεί το 2012.

Μετάφραση του δελτίου τύπου του UNODC για την Παγκόσμια έκθεση