Οι Ελληνικές ΜΚΟ απαιτούν ενεργό ρόλο στη Διαμόρφωση της πολιτικής για τα ναρκωτικά

logos-MKO

Με επιστολή προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Ελληνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ζητούν να ρυθμιστεί νομοθετικά η συμμετοχή τους στη διαμόρφωση της πολιτικής για τα ναρκωτικά. Αφορμή είναι η αναμενόμενη Στρατηγική για τα Ναρκωτικά 2013-2020 και το Σχέδιο Δράσης 2013-2016 το οποίο διαμορφώνει η Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Η Εθνική Συντονίστρια για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών έχει πρόσφατα αναφερθεί σε δημόσιες συναντήσεις ότι θα ζητήσει και τη γνώμη των ΜΚΟ στην διαμόρφωση της Στρατηγικής και του Σχεδίου δράσης.

Δεν υπήρξε όμως μέχρι στιγμής καμιά νύξη εκ μέρους της προς τις ΜΚΟ να καταθέσουν τις απόψεις τους. Οι ΜΚΟ ζήτησαν, με επιστολή τους, από τη συντονίστρια να ενημερωθούν σε ποιο στάδιο προετοιμασίας βρίσκεται η Στρατηγική και το σχέδιο δράσης εξέφρασαν δε την επιθυμία να τεθεί η Στρατηγική και το Σχέδιο δράσης σε δημόσια διαβούλευση. Σε επιστολή της η Εθνική συντονίστρια τονίζει ότι θεωρεί την κοινωνία των πολιτών σημαντικό εταίρο διαλόγου με την υπηρεσία της, με την οποία μπορεί να αναπτυχθεί συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Σχετικά με το αίτημα των ΜΚΟ για δημόσια διαβούλευση και συμμετοχή στην επιτροπή Συντονισμού και Σχεδιασμού αναφέρει «ότι σ΄αυτό το στάδιο δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο» και ότι «θα προωθήσει το αίτημά μας στη Διυπουργική Επιτροπή, η οποία είναι η καθ’ ύλην αρμόδια να λάβει μια τέτοια απόφαση».

Οι ΜΚΟ που απευθύνουν την επιστολή προς τον Πρωθυπουργό εκφράζουν την υποστήριξή τους στην πρόταση της Εθνικής συντονίστριας να προωθήσει το αίτημα στην Διυπουργική Επιτροπή και τονίζουν το γεγονός ότι στον Ν.4139/2013 περί εξαρτησιογόνων ουσιών κακώς δεν έχει προβλεφθεί η συμμετοχή των ΜΚΟ στη διαμόρφωση της πολιτικής αντιμετώπισης των ναρκωτικών και η παράλειψη αυτή θα πρέπει να διορθωθεί. Οι ΜΚΟ: Εταιρεία Διογένης. PRAKSIS, Θετική Φωνή, Κέντρο Ζωής, Σύλλογος Θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ και Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» οι οποίες υπογράφουν την επιστολή καταλήγουν: «Θεωρούμε ότι οι οργανώσεις μας που είναι φορείς παροχής υπηρεσιών και ασχολούνται συστηματικά με την πολιτική των ναρκωτικών, θα πρέπει να συμμετέχουν στη συν-διαμόρφωση της πολιτικής για τα ναρκωτικά από το αρχικό στάδιο και ως εκ τούτου να αντιπροσωπεύονται στη επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου. Ο Υπουργός υγείας οποίος είναι αρμόδιος για τη σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών θα πρέπει, με σχετική τροποποίηση, να συμπεριλάβει την εκπροσώπηση των ΜΚΟ στην Επιτροπή».

Περισσότερα: Επιστολή προς Εθνική συντονίστρια

Απάντηση Εθνικής Συντονίστριας

Επιστολή προς Πρωθυπουργό