Δελτίο Τύπου: Η “Διεθνής Κοινοπραξία για την Πολιτική των Ναρκωτικών” (IDPC) αξιολογεί το 10ετές πρόγραμμα του ΟΗΕ

Η Διεθνής Κοινοπραξία για την Πολιτική των Ναρκωτικών (IDPC) παρουσίασε σήμερα στη Βιέννη τo πόρισμα «Αποτίμηση μιας δεκαετίας: Σκιώδης αξιολόγηση από την κοινωνία των πολιτών». Το πόρισμα αποτελεί απάντηση της Διεθνούς Κοινοπραξίας, ενός δικτύου συνεργασίας 174 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ανά τον κόσμο, στην αποτυχία των κυβερνήσεων και του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) να αξιολογήσουν ουσιαστικά το δεκαετές πρόγραμμα που υιοθέτησαν το 2009. Τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, δήλωσαν το 2009 ότι «θα εξαλείψουν ή θα μειώσουν σημαντικά και με μετρήσιμα δεδομένα την παράνομη προσφορά και ζήτηση ναρκωτικών, την εκτροπή και την εμπορία πρόδρομων ουσιών και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες». Το πόρισμα διαπιστώνει ότι τα κράτη μέλη του ΟΗΕ εξακολουθούν να εφαρμόζουν μια πολιτική που προκαλεί καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη, χωρίς να μειώνει την παγκόσμια προσφορά και χρήση παράνομων ναρκωτικών.
Σύμφωνα με τα δεδομένα των ετήσιων εκθέσεων του ίδιου του Γραφείου του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά, την τελευταία δεκαετία, σημειώθηκε αύξηση κατά 145% των θανάτων που συνδέονται με τα ναρκωτικά, σημειώνοντας ότι το 2015 οι θάνατοι από ναρκωτικά ανέρχονταν ήδη στις 450.000
• Τουλάχιστον 3.940 άνθρωποι εκτελέστηκαν για αδικήματα κατά των ναρκωτικών κατά την τελευταία δεκαετία, ενώ 33 χώρες διατηρούν τη θανατική ποινή για αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, κατά παράβαση των διεθνών προτύπων.
• Περίπου 27.000 εξωδικαστικές εκτελέσεις έλαβαν χώρα στις Φιλιππίνες στο πλαίσιο της κατασταλτικής της πολιτικής για τα ναρκωτικά.
• Περισσότεροι από 71.000 θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών το έτος 2017 είναι ο απολογισμός της ισχύουσας πολιτικής μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
• Η Παγκόσμια επιδημία πόνου που προκύπτει από περιορισμούς στην πρόσβαση σε ελεγχόμενα φάρμακα, παραμένει. Το σύστημα ελέγχου των ναρκωτικών έχει αφήσει το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού χωρίς κατάλληλη πρόσβαση στην ανακούφιση από τον πόνο.
• Μαζική φυλάκιση που τροφοδοτείται από την ποινικοποίηση ατόμων που χρησιμοποιούν ναρκωτικά – με 1 στους 5 κρατουμένους να είναι στη φυλακή για αδικήματα ναρκωτικών-, κυρίως για κατοχή για προσωπική χρήση». 
Η διευθύντρια της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ann Fordham δήλωσε: “Το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις και ο ΟΗΕ δεν κρίνουν σκόπιμο να αξιολογήσουν σωστά τις καταστροφικές επιπτώσεις των τελευταίων δέκα χρόνων της πολιτικής για τα ναρκωτικά δεν μας είναι παράξενο αλλά παραμένει να είναι απογοητευτικό. Οι κυβερνήσεις θα συναντηθούν τον ερχόμενο Μάρτιο στον ΟΗΕ και πιθανόν να επαναλάβουν τα ίδια για την επόμενη δεκαετία».
• Και στην Ελλάδα παρατηρείται αυξητική τάση –αν και σε μικρότερο βαθμό από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες- τόσο στη χρήση όσο και στην αύξηση του αριθμού των αδικημάτων του νόμου περί ναρκωτικών. Σύμφωνα με τα δεδομένα των διωκτικών αρχών υπάρχει αύξηση των αδικημάτων που σχετίζονται με τη χρήση και κατοχή ναρκωτικών για προσωπική χρήση το 2015 σε σύγκριση με το 2013 και 2014. Από τα 23.748 άτομα τα 14.704 (73%) αφορούν χρήση και κατοχή και 9.044 (27%) προσφορά και διακίνηση.
Ο Διευθυντής της οργάνωσης “Διογένης, Διάλογος Πολιτικής για τα Ναρκωτικά” Θανάσης Αποστόλου, σχολιάζοντας τα δεδομένα του σκιώδους πορίσματος της Διεθνούς κοινοπραξίας και το μεγάλο ποσοστό αδικημάτων του νόμου περί ναρκωτικών στην Ελλάδα για κατοχή ναρκωτικών για προσωπική χρήση, δηλώνει ότι «στο ισχύον σύστημα ελέγχου των ναρκωτικών ακολουθούνται εδώ και δεκαετίες πολιτικές καταστολής που δεν οδηγούν σε αποτελέσματα. Είναι δαπάνες που σπαταλιούνται σε δράσεις που δεν αποδίδουν. Τα κράτη πρέπει να τολμήσουν να εφαρμόσουν ρεαλιστικές πολιτικές και να αλλάξουν το σύστημα που επανειλημμένα αποδεικνύεται ότι δεν δουλεύει.»