Επιστολή 1000+ προσωπικοτήτων για την UNGASS 2016

Με αφορμή την Ειδική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά (UNGASS 2016),  η οργάνωση Drug Policy Alliance, συγκέντρωσε πάνω από 1000 υπογραφές προσωπικοτήτων από πολλές χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα), όπως οι πρώην πρόεδροι του Μεξικό, της Κολομβίας, της Βραζιλίας, της Χιλής, της Νιγηρίας, του Πράσινου Ακρωτηρίου, της Ελβετίας και της Ολλανδίας, οι πρώην Πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ολλανδίας μαζί με καταξιωμένους Ακαδημαϊκούς, Νομικούς, Κληρικούς, Επιχειρηματίες, Αιρετούς, Διασημότητες, και καλούν σε εναλλακτικές προτάσεις ενάντια στις τιμωρητικές πολιτικές για τον έλεγχο των ψυχοδραστικών ουσιών.

«Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να αντέξει τον 21ο αιώνα, μια πολιτική για τα ναρκωτικά, τόσο αναποτελεσματική και αντιπαραγωγική, όπως αυτή του περασμένου αιώνα», αναφέρει η κοινή επιστολή.

«Το καθεστώς του ελέγχου των ναρκωτικών που δημιουργήθηκε τον περασμένο αιώνα, αποδείχθηκε καταστροφικό για την παγκόσμια Υγεία, την Ασφάλεια και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Εστιασμένο υπερβολικά στην ποινικοποίηση και την τιμωρία, δημιούργησε μια τεράστια παράνομη αγορά, η οποία ενίσχυσε εγκληματικές οργανώσεις, και διεφθαρμένες κυβερνήσεις, πυροδότησε μια έξαρση της βίας, κατέστρεψε οικονομικές αγορές και διέφθειρε βασικές ηθικές αξίες.»

«Οι Κυβερνήσεις διέθεσαν δυσανάλογα ποσά για καταστολή, σε αντιδιαστολή με τις προσπάθειες για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων φυλακίστηκαν, κυρίως φτωχοί αλλά και φυλετικές και εθνικές μειονότητες, κυρίως για ελάσσονος σημασίας και μη βίαιων παραβάσεων των νόμων για τα ναρκωτικά. Όλα αυτά προσέφεραν πολύ μικρό κέρδος στην δημόσια ασφάλεια. Η προβληματική χρήση ουσιών, το HIV/AIDS, οι Ηπατίτιδες όπως και άλλες μεταδοτικές ασθένειες, διαδόθηκαν πολύ γρήγορα, καθώς οι νόμοι, διάφοροι φορείς αλλά και συμπεριφορές υπέρ της ποινικοποίησης και της τιμωρίας, εμπόδισαν αποτελεσματικές πολιτικές δημόσιας υγείας και μείωσης της βλάβης.»

«Η Ειδική Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (UNGASS) που θα πραγματοποιηθεί στις 19 – 21 Απριλίου, είναι η πρώτη του είδους της από το 1998, όταν η ψευδαίσθηση αλλά και το επίσημο σλόγκαν του ΟΗΕ, ήταν «ένας κόσμος ελεύθερος από τα ναρκωτικά – μπορούμε να το κάνουμε!». Η επερχόμενη UNGASS προτάθηκε στα τέλη του 2012 από την κυβέρνηση του Μεξικού, με ισχυρή υποστήριξη από άλλες κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής. Πέρυσι, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, εξέδωσε ένα δυναμικό κάλεσμα σε δράση, καλώντας τις κυβερνήσεις «να διεξάγουν έναν ευρύ και ανοικτό διάλογο που θα συμπεριλάβει όλες τις προοπτικές». Η σημερινή επιστολή προς αυτόν, υπαγορεύτηκε εν μέρει λόγω των εμποδίων που παρουσιάστηκαν για έναν τέτοιο διάλογο, μέσα στα όρια του ΟΗΕ.»

Το πλήρες κείμενο της επιστολής στα Αγγλικά, μπορείτε να το δείτε εδώ.

Το σύνολο των πάνω από 1000 υπογραφών, μπορείτε να το δείτε εδώ: http://www.drugpolicy.org/ungass2016/full