Νομοθεσία περί ναρκωτικών: ανάγκη ενημέρωσης των αρχών επιβολής του νόμου

Πριν λίγες ημέρες, το ΚΕΘΕΑ, δημοσίευσε ένα δελτίο τύπου σχετικά με την υπόθεση ενός από τα μέλη του, ο οποίος φυλακίστηκε για αδικήματα που διαπράχθηκαν 10 χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια της περιόδου της εξάρτησής του από τα ναρκωτικά. Το μέλος βρισκόταν στη φάση της κοινωνικής επανένταξης και είχε αρχίσει να εργάζεται, απεξαρτημένος πια από τις ψυχοδραστικές ουσίες. Παρά το γεγονός αυτό, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για εκδίκαση της υπόθεσής του, σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο περί ναρκωτικών 4139/2013. Επιπλέον, έχει τοποθετηθεί σε μια φυλακή, στο νησί της Χίου, όπου δεν υπάρχει καμιά συμβουλευτική υπηρεσία ή πρόγραμμα αποκατάστασης, καθώς το δικαστήριο απέρριψε, επίσης, και το αίτημά του να μεταφερθεί στη φυλακή του Κορυδαλλού, όπου σχετικές υπηρεσίες είναι διαθέσιμες.

Για άλλη μια φορά βλέπουμε την σημασία της σωστής πληροφόρησης και εκπαίδευσης των δικαστών στην αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν πρώην ή νυν χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών. Όπως επισημαίνεται από τον εισαγγελέα κ. Ζαχαρή, σε μια προηγούμενη εκδήλωση που διοργανώθηκε από την οργάνωση ΔΙΟΓΕΝΗΣ με την ευκαιρία της παρουσίασης της τελευταίας δημοσίευσης με τίτλο: “Καταδίκη των ναρκωτικών παραβάτες: Πολιτική νομοθετών και της πρακτικής των δικαστηρίων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, 2016 “*, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αποφασιστικός στην τελική απόφαση του δικαστηρίου. Η ανάγκη για σωστή ενημέρωση με ακριβείς πληροφορίες και η κατάρτιση όλων των δικαστικών επιμελητών γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις της νομοθεσίας, αλλά και τις νέες προσεγγίσεις σε διεθνές επίπεδο, που βάζουν τους ανθρώπους στο επίκεντρο της νομοθεσίας και της εφαρμογής της μακριά από στιγματισμό και των διακρίσεις, είναι, επομένως, ύψιστης σημασίας.
Η κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα, υπογράμμισε τα θέμα αρκετές φορές. Όπως αναφέρεται σε πρόσφατη επιστολή από την «Ελληνική Πλατφόρμα των ΜΚΟ για ψυχοδραστικές ουσίες» (συμπεριλαμβανομένων του “Διογένη” και 5 άλλων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών) στον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης, κ Παρασκευόπουλο: “Τόσο σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, η πολιτική για τα ναρκωτικά αλλάζει τον προσανατολισμό της από κατασταλτικές προσεγγίσεις, στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημόσια υγεία”. Επίσης, παρά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που εισήχθησαν από τον νόμο 4139/2013, παρόμοια παραδείγματα, καταδεικνύουν την ανάγκη διευκρίνισης για ορισμένα συγκεκριμένα σημεία προκειμένου να καλυφθούν τα κενά, τα οποία παρέχουν ένα πεδίο παρερμηνείας από την αστυνομία και το δικαστικό σώμα.
* Η έκδοση που επιμελήθηκε ο Θανάσης Αποστόλου (Διευθυντής του «Διογένη») και εκδόθηκε από της «Εκδόσεις Σάκκουλα», περιλαμβάνει τα πορίσματα της έρευνας που ξεκίνησε από τον Διογένη και έχει υλοποιηθεί από ερευνητές που συνδέονται με ερευνητικά ιδρύματα και σχολές δικαίου σε πανεπιστήμια στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, την Ελλάδα, το Μαυροβούνιο, την Ρουμανία, την Σερβία και την Σλοβενία.