Νορβηγία: απεγκληματοποίηση της χρήσης ουσιών και έμφαση στη θεραπεία

Η Νορβηγία, μετά από μια ιστορική συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, γίνεται η πρώτη σκανδιναβική χώρα, η οποία ανοίγει το διάλογο γύρω από την απεγκληματοποίηση της χρήσης ουσιών – μια προσέγγιση η οποία μέχρι πρότινος δεν ήταν αποδεκτή. Με αυτόν τον τρόπο η χώρα κάνει ένα πρώτο βήμα προς μια συνολικότερη προσπάθεια αναδιαμόρφωσης της εθνικής της πολιτικής για τα ναρκωτικά προς μια περισσότερο ανθρωποκεντρική κατεύθυνση, με επίκεντρο την υποστήριξη και τη θεραπεία των ανθρώπων που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, μακρυά από κατασταλτικές και τιμωρητικές προσεγγίσεις. Τέσσερις μεγάλες πολιτικές παρατάξεις – οι συντηρητικοί, οι φιλελεύθεροι, το εργατικό κόμμα και οι αριστεροί σοσιαλιστές – πίεσαν την Κυβέρνηση προς αυτήν την αλλαγή, η οποία φαίνεται να αντιμετωπίζεται με θετικό τρόπο από την πλειοψηφία της Νορβηγικής Βουλής.

Στο πλαίσιο αυτό, ακολουθώντας το πρότυπο παράδειγμα της Πορτογαλίας, η χρήση ψυχοδραστικών ουσιών θα απεγκληματοποιηθεί και όσοι έχουν πρόβλημα κατάχρησης ουσιών θα αντιμετωπίζονται ως ασθενείς που χρειάζονται θεραπεία και υποστήριξη και όχι ως εγκληματίες που τιμωρούνται με πρόστιμα ή φυλάκιση. Συγκεκριμένα, ο Nicolas Wilkinson, εκπρόσωπος υγείας του κόμματος της Σοσιαλιστικής Αριστεράς, δήλωσε: «Η κυβέρνηση θα σταματήσει να τιμωρεί ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αλλά αντίθετα θα τους παρέχει βοήθεια και θεραπεία». Σύμφωνα με στοιχεία του EMCDDA, το 2014 στη Νορβηγία, καταγράφηκαν περισσότερα από 48000 αδικήματα σχετιζόμενα με ναρκωτικά, ενώ οι θάνατοι από υπερδοσολογία έφτασαν τους 266.

Τον Φεβρουάριο, η Επιτροπή Υγείας του Κοινοβουλίου της Νορβηγίας (Storting) θα πραγματοποιήσει ταξίδι στην Πορτογαλία, προκειμένου να μελετήσει το αντίστοιχο μεταρρυθμιστικό σχέδιο και να υποστηρίξει την περαιτέρω υλοποίηση των απαραίτητων εκείνων ενεργειών που θα οδηγήσουν στην αλλαγή του υφιστάμενου συστήματος.