Ανοικτή επιστολή 188 οργανώσεων σε WHO/UNODC για τα “Διεθνή πρότυπα για τη θεραπεία για τη διαταραχή χρήσης ουσιών”

Στην Βιέννη, 12 – 16 Μαρτίου, πραγματοποιείται η 61η Συνεδρίαση της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά, στην οποία ο “Διογένης” συμμετέχει με την ιδιότητα του συμβουλευτικού ρόλου του ως ΜΚΟ, στο συμβούλιο ECOSOC του ΟΗΕ. Σήμερα, 15 Μαρτίου, στα πλαίσια της Συνεδρίασης, πραγματοποιείται μια συζήτηση με θέμα τα αποτελέσματα της κοινής εργασίας του Π.Ο.Υ και του UNODC για τα “Διεθνή πρότυπα για τη θεραπεία για τη διαταραχή χρήσης ουσιών”.

Ο “Διογένης” πριν λίγες ημέρες, μαζί με άλλες 187 οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών, θεραπείας, μείωσης βλάβης και πολιτικών, συνυπογράφουν ανοικτή επιστολή προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), καλώντας σε αναθεώρηση του τελικού κειμένου, πριν αυτό δοθεί στην δημοσιότητα ή/και προωθηθεί διεθνώς, επισημαίνοντας τα παρακάτω:

  • Το κείμενο περιέχει πολλούς ισχυρισμούς που δεν υποστηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και ερευνητική βιβλιογραφία
  • Ο όρος «μείωση της βλάβης» λείπει εντελώς από το κείμενο.
  • Το κείμενο περιέχει ωμές γενικεύσεις και πολλές δηλώσεις στιγματισμού και παθολογίας.
  • Συγκεκριμένα, το έγγραφο περιέχει πολλούς υπαινιγμούς ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ναρκωτικά και είναι εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά είναι επικίνδυνοι, δεν μπορούν να καθορίζουν την ζωή τους και να έχουν αυτοδιάθεση, είναι άρρωστοι, είναι αναξιόπιστοι, είναι κακά μέλη της οικογένειας, είναι κακοί υπάλληλοι. Περιττό να πούμε ότι τέτοιες ωμές γενικεύσεις είναι βαθιά στιγματιστικές και προσβλητικές, για να μην πούμε αβάσιμες.
  • Το έγγραφο αποτυγχάνει να προσδιορίσει την ποινικοποίηση και την απαγόρευση ως υπεύθυνη για την πρόκληση πολλών βλαβών που σχετίζονται με τα ναρκωτικά και της βλάβης που συνδέεται με την εξάρτηση από τα ναρκωτικά. Αντιθέτως, δηλώνει μυωπικά ότι, επειδή τα ναρκωτικά είναι επιβλαβή, τιμωρούνται, χωρίς να σημειώνουν ότι οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ποινικοποιημένα, ότι είναι τόσο επιβλαβή.
  • Η επιλεκτική προαγωγή της ναλτρεξόνης στο κείμενο, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, δεδομένης της έλλειψης επαρκών αποδείξεων: η ναλτρεξόνη προωθείται στο έγγραφο ως ισοδύναμη με παρεμβάσεις οι οποίες (σε αντίθεση με τη ναλτρεξόνη) είναι εμπειρικά αιτιολογημένες και πολύ ευεργετικές. Αυτό αναμφισβήτητα χρησιμοποιείται για την μείωση της αξίας παρεμβάσεων με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, όπως η μεθαδόνη, η βουπρενορφίνη και η συνταγογραφούμενη διαμορφίνης/μορφίνης, λόγω της σαφούς υποστήριξης του εγγράφου στην αποκατάσταση με βάση την αποχή.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την κοινή επιστολή (Αγγλικά) εδώ.