Παρουσίαση ηλεκτρονικού εργαλείου αυτοβοήθειας “Drughelp”

Χθες, Πέμπτη 27/4/2017, η οργάνωσή μας ήταν παρούσα στην ενημέρωση σχετικά με το ηλεκτρονικό εργαλείο αυτοαξιολόγησης- αυτοβοήθειας “Drughelp”, μετά από σχετική πρόσκληση εκ μέρους της υπηρεσίας της Εθνικής Συντονίστριας για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών.

Η Εθνική Συντονίστρια, κ. Τέτα Διαμαντοπούλου-Παπουτσοπούλου και ο κ. Ηλίας Παρασκευόπουλος (ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ) παρουσίασαν το συγκεκριμένο εργαλείο, το οποίο δημιουργήθηκε  από μια ομάδα αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες 6 χωρών της Ομάδας Pompidou, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Στόχος της συγκεκριμένης παρέμβασης είναι η πρόληψη και η μείωση της ζήτησης των ψυχοδραστικών ουσιών. Προσφέροντας πλήρη προστασία της ανωνυμίας, το διαδικτυακό αυτό εργαλείο (online tool) μπορεί να προσφέρει πληροφορίες στα άτομα για το βαθμό της χρήσης ουσιών που κάνουν, να τα παροτρύνει για αναζήτηση βοήθειας και να τα καθοδηγήσει βάση των διαθέσιμων υπηρεσιών που παρέχονται από τους αναγνωρισμένους φορείς της χώρας μας στον τομέα της εξάρτησης. Πρόκειται για συμπληρωματικά βοηθητικά εργαλεία, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την πρόσωπο με πρόσωπο επαφή και συμβουλευτική.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από το ΕΚΤΕΠΝ, το ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ, την αστυνομία και τον τομέα της πρόληψης. Δυναμική ήταν, επίσης, και η εκπροσώπηση της Κοινωνίας των Πολιτών με την παρουσία των οργανώσεων ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ, ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ και ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ.

Το επόμενο διάστημα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ακόμα μια ομάδα εργασίας από την Ομάδα Pompidoy, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα επιπλέον αυτοματοποιημένο διαδικτυακό εργαλείο αυτοβοήθειας με στόχο τη μείωση και τη διακοπή της χρήσης.

Το εργαλείο είναι διαθέσιμο εδώ: https://drughelp.eu/dudit1.php