Το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε “ναι” επί της αρχής την αποποινικοποίηση της χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, το ελληνικό Κοινοβούλιο συμφώνησε, κατ ‘αρχήν, με τις αλλαγές στον κώδικα των φαρμάκων που αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών. Τα μέλη του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα ΚΚΕ και το εθνικιστικό ΛΑΟΣ ψήφισαν κατά.
Οι κύριες αλλαγές στο νέο κώδικα ναρκωτικών περιλαμβάνουν την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών, την κλίμακα των ποινών για διακίνηση ναρκωτικών ανάλογα με τη σοβαρότητα και την επικινδυνότητα των δραστών και την διευκόλυνση των μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από τα ναρκωτικά, σωματική και ψυχολογική, όπως εναλλακτική λύση για την φυλάκιση και φυλάκιση.
Στην κοινοβουλευτική συζήτηση της Επιτροπής την Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ Παπαϊωάννου ανέφερε: «Θέλουμε οι διακινητές στη φυλακή, δεν θέλουμε στη φυλακή τα πρόσωπα που απλώς κάνουν χρήση ναρκωτικών, γιατί η φυλακή δεν βοηθά». Ο Υπουργός σημείωσε επίσης ότι ακόμη και με τις αλλαγές που έχουν γίνει, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για τα ναρκωτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κόμματα που καταψήφισαν το νέο νόμο υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν στέλνει το σωστό μήνυμα σχετικά με τη χρήση των ναρκωτικών. Οι βουλευτές που ψήφισαν υπέρ χαρακτήρισε το νέο νόμο ως θετική, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι χώρες όπως η Πορτογαλία, «έχει αποδειχθεί ότι η αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών, δεν είναι η διακίνηση ναρκωτικών, έχει θετικά αποτελέσματα, όπως σημαντική μείωση των ναρκωτικών εν γένει και, επιπλέον, μείωσης των σκληρών ναρκωτικών».
Αναμένεται ότι ο νέος νόμος θα εγκριθεί στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Μπορείτε να διαβάσετε τις παρατηρήσεις του Διογένη, εδώ.