Ο νέος νόμος για τις εξαρτησιογόνες ουσίες που ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στις 12 Μαρτίου 2013, το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του νόμου περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών και τη δημοσίευσε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αριθ Φύλλο 74 της 20ης Μαρτίου 2013). Ο ίδιος νόμος με τίτλο “Κώδικας Ναρκωτικών” συζητήθηκε στη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή την έναρξη Σπίτι του 2012, αλλά δεν έχει υποβληθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο λόγω των διαφωνιών μεταξύ των πολιτικών κομμάτων που στήριξαν τότε government.The νέος νόμος έχει τροποποιήθηκε από τη νέα κυβέρνηση στην οποία τα κόμματα της νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική αριστερά που συμμετέχουν.

Σε ζητήματα αρχής έχει υπάρξει μια θεμελιώδης αλλαγή. Η αλλαγή αυτή διατηρεί την ποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών, καθώς και την κατοχή και προμήθεια ναρκωτικών για προσωπική χρήση, με οποιοδήποτε μέσο. Η νομοθετική επιτροπή που διορίζεται από την κυβέρνηση να προετοιμάσει το σχέδιο νόμου είχε προτείνει την αποποινικοποίηση της χρήσης. Αλλά τα πολιτικά κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και ειδικά το συντηρητικό φιλελεύθερο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας -το μεγαλύτερο κόμμα της υπό κυβερνητικό συνασπισμό πήρε μια πολύ σταθερή στάση ότι αν αποποινικοποίηση θα είναι μέρος του νόμου θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Τα δύο άλλα κόμματα του συνασπισμού (ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά) συμβιβάστηκαν και τελικά ψηφίστηκε ο νόμος.

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο εδώ