Υπόμνημα του «Διογένη» προς την Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με το σχέδιο νόμου «Διατάξεις για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 1/3/2018

Θέμα: ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ «ΔΙΟΓΕΝΗ» ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΕΛΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ».

Την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, η οργάνωση «ΔΙΟΓΕΝΗΣ Διάλογος Πολιτικής για τα Ναρκωτικά» απέστειλε υπόμνημα προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με συγκεκριμένες θέσεις, προτάσεις και παρατηρήσεις, που κατά τη γνώμη μας, χρειάζεται να διευκρινισθούν περαιτέρω και να ληφθούν υπόψη στη τελική διαμόρφωση του παρόντος σχεδίου νόμου με τίτλο: «Διατάξεις για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης». Το συγκεκριμένο υπόμνημα εστάλη  ενόψει της προγραμματισμένης ακρόασης εξωτερικών φορέων στην εν λόγω επιτροπή που έλαβε χώρα στις 28/02, στην οποία δυστυχώς η οργάνωσή μας δεν είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει.

Στο υπόμνημα επισημαίνουμε: (α) την ανάγκη για σωστή ιεράρχηση των στόχων, θέτοντας ως προτεραιότητα και βασική επιδίωξη την εξυπηρέτηση των αναγκών των ασθενών, μακριά από την επιδίωξη εμπορικών συμφερόντων και οικονομικού κέρδους. Το γεγονός πως οι διατάξεις του σχεδίου αναφέρονται σχεδόν αποκλειστικά και μόνο στην παραγωγή δείχνουν μονομερή προσέγγιση του θέματος,  (β) την έλλειψη αναφοράς στα άρθρα 23 και 28 της Ενιαίας Συνθήκης του ΟΗΕ του 1961 για τα ναρκωτικά και τα όσα ορίζουν σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο που τα κράτη-μέλη οφείλουν να υιοθετήσουν, (γ) την ανάγκη διευκρίνησης του πλαισίου για άμεση πρόσβαση των ασθενών σε προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης από το εξωτερικό που ακόμα εκκρεμεί, (δ) την ανάγκη για συνεργασία με την ιατρική και επιστημονική κοινότητα και την διοργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης του κοινού για την φαρμακευτική κάνναβη, (ε) την ανάγκη παρακολούθησης διεθνών εξελίξεων, καλών πρακτικών και σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων από χώρες του εξωτερικού. 

Ο «ΔΙΟΓΕΝΗΣ» θεωρεί τη νομοθετική ρύθμιση της κάνναβης για φαρμακευτική χρήση μια θετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Στο παρελθόν, σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις έχουμε επανειλημμένα προωθήσει την ανάγκη για άμεση διεκπεραίωση των απαραίτητων διαδικασιών προς αυτήν την κατεύθυνση. Προτεραιότητα και βασική επιδίωξη όλων των ενδιαφερόμενων μερών οφείλει να είναι η υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου μοντέλου, το οποίο θα ρυθμίζει την προμήθεια κάνναβης για φαρμακευτική  χρήση σε όλες της τις μορφές λήψης (λάδι, φαρμακευτικά σκευάσματα, βάμματα, κλπ.) και από διάφορες πηγές (εγχώρια παραγωγή και εισαγωγή από άλλες χώρες – όπως ισχύει και σε άλλα κράτη) και δεν θα κυριαρχείται από την επιδίωξη εμπορικών συμφερόντων και οικονομικού κέρδους.

  • Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε το υπόμνημα του ΔΙΟΓΕΝΗ εδώ